Нидерландия ще подкрепи Румъния за Шенген, става ясно от съобщение(link

...
Нидерландия ще подкрепи Румъния за Шенген, става ясно от съобщение(link
Коментари Харесай

Румъния се откъсва от България за влизане в Шенген

Нидерландия ще поддържа Румъния за Шенген, излиза наяве от съобщение(link is external) на румънското външно министерство, съобщи. В стенограма от тристранна конференция в Букурещ на министрите на външните работи на Румъния, Нидерландия и Франция е представен журналистически въпрос към нидерландския външен министър Вопке Хукстра и последвалият отговор:

Журналист: Имам въпрос към нидерландския министър - дали Нидерландия към момента поддържа Румъния да влезе в Шенгенското пространство?

Вопке Хукстра:  Мисля, че вашата страна е извървяла дълъг път и това е повода да подкрепим Румъния, както министър-председателят (Марк Рюте), по този начин и аз, само че също и държавното управление и нашият парламент към този момент казахме преди Коледа, в навечерието на Нова година. Това е посланието, което беше изпратено тогава, и то остава. Ние съблюдаваме уговорката си! "

Румънският външен министър Богдан Ауреску засипа с похвали Вопке Хустра, че е признал готовността на Румъния за участие в Шенгенската зона. " Скъпи Вопке, добре пристигнал в Букурещ! Подписахме Тристранна политическа декларация (заедно с френската министърка Катрин Колона), която отразява солидността на нашето съдействие и съществуването на общи ползи и сходни, в случай че не и идентични, подходи в редица основни области, в това число присъединението на Румъния към Шенгенското пространство. Този тристранен формат е първи в нашите политико-дипломатически връзки и е добре пристигнал, изключително в този извънредно комплициран интернационален подтекст (войната в Украйна). Очевидно разисках с моите сътрудници преди всичко предпочитаната цел на Румъния за присъединение към Шенгенското пространство в най-кратки периоди. Благодарих на Франция и Холандия за поддръжката досега и за извънредно градивния метод ", сподели Богдан Ауреску.

След това отново се обърна особено към Вопке Хукстра: " Освен това, скъпи Вопке, припомням си многото срещи, които организирахме в коридорите на многостранни събития, в коридорите на Съвета на Европейски Съюз по външни работи, през последните месеци на предходната година, многото телефонни диалози, които организирахме, и желая да ви благодаря още веднъж  за поддръжката, която освен партията, която ръководите, само че и холандското държавно управление, в последна сметка, и холандският парламент са дали и не престават да дават за присъединението на Румъния към Шенгенското пространство. "

На конференцията България не бе упомената, макар че кандидатства дружно с Румъния за влизане в Шенгенската зона. Срещу нашата кандидатура се афишират Нидерландия и Австрия, до момента в който за Румъния остава да преодолее единствено австрийската опозиция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР