Нидерландия официално блокира България за присъединяване в Шенген и се

...
Нидерландия официално блокира България за присъединяване в Шенген и се
Коментари Харесай

Официално Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния

Нидерландия публично блокира България за присъединение в Шенген и се съгласи за сметка на това в пространството да влязат Хърватия и Румъния. Това е решило държавното управление на Марк Рюте на свое съвещание в петък. На него членове от нидерландското държавно управление са изтъкнали, че България към момента не дава отговор на изискванията за присъединение към Шенген.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра съобщи след съвещанието, че към момента е „ прекомерно рано “ да се реализира единодушие за присъединението на България.

Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едвам когато стане ясно, че в България има настояща правова страна, способна да се оправи с корупцията и проведената престъпност.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте съобщи на конференция през днешния ден, че решението да не бъде подкрепено присъединението на България към Шенген не е политическо, а се основава на обстоятелства. Според него Нидерландия не е единствената страна, която има подозрения по въпроса.

Такива в последните седмици показаха и от Швеция и Австрия, само че освен за България, а значително – и за Румъния.
И Швеция блокира България за Шенген
Разширяването на Шенгенското пространство с трите страни е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правораздаването от Европейския съюз на 8 декември. Повечето страни към този момент са взели решението си по-рано. На срещата министрите би трябвало да реализират единомислещо единодушие за приемането на нови страни. Така че даже в случай че Нидерландия е единствената, която гласоподава срещу, България няма да получи позволение.

Според информация от Европейската комисия отпреди две седмици концепцията бе министрите да гласоподават разделно Хърватия – с най-големи шансове за зелена светлина – от България и Румъния. Вероятно обаче в случай че за Румъния има консенсус, гласуването може да бъде персонално за трите страни. Така съществува късмет само България да не бъде призната в Шенгенското пространство измежду трите европейски страни.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинШенген Присъединяване към Шенген участие на България в Шенген Шенгенско пространство Шенгенска зона Нидерландия Хърватия Румъния и Хърватия ПоследниНай-четениПолитика 408 Официално Нидерландия блокира България за Шенген, само че пуска Румъния Компании 48 „ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в България Регулации 516 Кабинетът даде пролонгация на „ Лукойл Нефтохим “ да изнася горива Финанси 936 Българският бизнес към този момент усеща повдигането на лихвите Индустрии 11422 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Крипто 6414 Още две огромни криптокомпании стопират работа Енергетика 5444 На първо четене: Енергийната комисия забрани на „ Лукойл “ да изнася горива Финанси

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР