Нидерландия изпраща изтребители на България. Става въпрос за два изтребителя

...
Нидерландия изпраща изтребители на България. Става въпрос за два изтребителя
Коментари Харесай

Въпреки исканията на Русия: Нидерландия изпраща изтребители в България в подкрепа на НАТО

Нидерландия изпраща изтребители на България. Става въпрос за два изтребителя F-35 от 5-то потомство, които ще дойдат през април и май.

За момента не е ясно в коя българска авиобаза ще бъдат ситуирани стелт самолетите. Целта е да се поддържат дейностите на НАТО за въздушна полиция в Черноморския район.

" Всички старания са ориентирани към деескалация на обстановката в Украйна посредством разговор и дипломация. В последна сметка това е в полза на всички участващи страни. В същото време е значимо да сме готови за нежелания сюжет, при който договарянията се провалят ", заяяи Кайса Олонгрен, министър на защитата на Нидерландия.

Въоръжените сили на страната възнамеряват да разположат два от своите съвременни изтребители F-35 и спомагателен личен състав в България в границите на засилената задача на НАТО за Air Policing.

Това ще е първият случай, когато сходни невидими за радарите самолети се изпращат за Air Policing в съюзническа страна. Нидерландия е първият съдружник, който употребява изтребители от 5-то потомство в тази задача в Югоизточна Европа.

Изтребителите F-16 на Кралските нидерландски военновъздушни сили подкрепят въздушната полиция на НАТО над зоната на Бенелюкс взаимно с белгийските военновъздушни сили от 2017 година Нидерландия управлява въздушната полиция на НАТО в Балтийско море.

Над 60 самолета на НАТО в цяла Европа са в непрекъсната бойна подготвеност когато и да е в така наречен Air Policing (въздушна полиция). Те са подготвени да реагират при необявени военни полети, както и да окажат помощ на цивилни самолети, които губят връзка с ръководителите на полети по някаква причина - от механически проблеми до вероятно похищение.

НАТО има два центъра за въздушни интервенции - един в Германия, който покрива Северна Европа, и един в Испания, от който се следят всички полети в Европа.

Припомняме, че се стигна до напрежение поради искане на Русия против НАТО-вските бази у нас и в Румъния. На това искане бе отговорено предстоящо остро.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР