Нидерландия и Великобритания ще поемат охраната на небето над черноморските

...
Нидерландия и Великобритания ще поемат охраната на небето над черноморските
Коментари Харесай

Нидерландските изтребители F-35 вече са в Граф Игнатиево

Нидерландия и Англия ще поемат защитата на небето над черноморските съдружници в отговор на войната в Украйна. Това потвърдиха от пресслужбата на НАТО. Междувременно нидерландските изтребители F-35 от през днешния ден се включиха в защитата на българското небе, като поеха функционалностите на испанските “Юрофайтър “.

Четири самолета от най-ново потомство F-35 на Кралските Военновъздушни сили на Нидерландия са предислоцирани  в авиобаза " Граф Игнатиево “.  100 техни военнослужещи взаимно с българските си сътрудници ще извършват задания по  наряди във въздуха, прихват, образно опознаване и съпровождане.

" Когато имаме наличие и носене на интензивен ерпоисинг в Румъния и България, това е блестящо доказателство за реакцията на Алианса към сигурността на Източния фланг и в частност за въздушното пространство на Румъния и България ", изясни за Нова тв началникът на защитата адмирал Емил Евтимов.

Досега за осемдневния си престой у нас нидерландските изтребители не са вдигани нито един път по паника.

" Руската инвазия в Украйна ни принуди като съдружници на НАТО да засилим сигурността  на фланговете на Алианса в Източна Европа. Коалиционните ни интервенции изпращат мощен сигнал към съветския агресор, който избра да нападне суверенна европейска нация ", разяснява командирът на Висш съдебен съвет на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут.

Българските летци ще продължат с наличните МиГ-29 да изпълняват  уговорките си  за противовъздушна и противоракетна защита. Пилотите на нидерландските изтребители няма да могат да използват даже и за предупредителна пукотевица. F-35 обаче ще могат да прихващат извършители, да ги съпровождат и в случай че е належащо да ги принудят да кацнат.

Началникът на защитата удостовери, че  в ход е интервенция за изпращане на бронежилетки и каски на Украйна, само че не даде повече детайлности.

" Това е рутинна логистична задача, която ще бъде приключена в околните няколко дни ", добави Евтимов.

При нужда броят на нидерландските изтребители може да бъде подсилен и те да станат осем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР