Нидерландецът Макс Ферстапен спечели Гран при на Емилия Романя, четвърти

...
Нидерландецът Макс Ферстапен спечели Гран при на Емилия Романя, четвърти
Коментари Харесай

Ред Бул взе двойна победа на Имола

Нидерландецът Макс Ферстапен завоюва Гран при на Емилия Романя, четвърти кръг за сезона във Формула 1.

За Ферстапен това е втора победа за сезона след тази в Саудитска Арабия в края на март месец, а Ред Бул се поздрави с първи двоен триумф за акцията, защото мексиканецът Серхио Перес финишира втори. Третата позиция в крайното класиране зае британецът Ландо Норис с МакЛарън, съобщи Гонг.

Първото за годината съревнование на европейска земя не предложи особени страсти, макар че водачите стартираха на изцяло мократа писта " Имола ", което създаваше предпоставки за вълнуващи обрати. Такива обаче не настъпиха, защото времето се задържа устойчиво, а потеглилият от полпозишън Ферстапен нямаше усложнения да задържи първата си позиция от самото начало.

Още в първата обиколка символичните домакини от Ферари бяха разочаровани, откакто водачът на италианския тим Карлос Сайнс-младши отпадна. Испанецът се сблъска дружно с Даниел Рикардо от МакЛарън и трябваше да прекрати присъединяване си в конкуренцията. Австралиецът пък отиде в дъното на колоната и остана там до края на спортния ден.

Другият водач на Ферари Шарл Льоклер също не направи желан старт. Пилотът от Монако се забави с реакцията си на старта и това разреши на Серхио Перес и Ландо Норис да го изпреварят. Така още от първия завой на надпреварата Ред Бул окупира първите две места, а лидерът в генералното класиране Льоклер бе изпратен в битка за третата позиция.

Няколко обиколки по-късно от надпреварата отпадна и някогашният международен първенец Фернандо Алонсо с Алпин, а най-интересна изглеждаше борбата в средата на колоната. Там британецът Джордж Ръсел с Мерцедес и финландецът Валтери Ботас с Алфа Ромео нападнаха интензивно датчанина Кевин Магнусен (Хаас), чийто болид несъмнено отстъпваше в завоите на конкурентните машини зад него.

Постепенно Льоклер съумя да си върне третото място в колоната и да изпревари Ландо Норис, а от щаба на Ферари първи взеха решение да заложат на меки гуми, с които да се нападат два болида на Ред Бул. Самият Льоклер обаче изрази подозрение към избора на екипа му и тези му съмнения се оказаха оправдани. В 54-тата обиколка монегасецът допусна доста груба неточност, която го извади от борбата за места на подиума. Льоклер се завъртя на един от завоите и напусна пистата. В този миг той " дишаше във врата " на намиращия се на втора позиция Серхио Перес, а случаят го принуди да влезе за повторно в бокса в границите на няколко тура и това го смъкна до девета позиция.

До края на надпреварата Льоклер съумя да се изкачи до шестото място, само че това е дребна разтуха за него поради обстоятелството, че Ферстапен събра цялостен актив от точки през уикенда, печелейки надпреварата, спринтовото съревнование и давайки най-бърза обиколка. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР