Нидерландецънт Макс Верстапен (Ред Бул) спечели категорична победа в първото

...
Нидерландецънт Макс Верстапен (Ред Бул) спечели категорична победа в първото
Коментари Харесай

Верстапен започна с победа сезон 2023 във Формула 1

Нидерландецънт Макс Верстапен (Ред Бул) завоюва безапелационна победа в първото съревнование за годината от в международния шампионат по автомобилизъм във Формула 1 в Бахрейн.

Световният първенец изпревари с огромна разлика съотборника си Серхио Перес (Мексико, Ред Бул), а Фернандо Алонсо (Испания, Астън Мартин) се качи на последното място на подиума.

Новият сезон във Формула 1 стартира вихрено. Верстапен се изстреля мигновено към първото място, а зад него Льоклер нападна свирепо Перес и съумя да го изпревари след прехвърчане на искри. Карлос Сайнс (Испания, Ферари) се подреди на четвъртото място, а зад него бяха двата болида на Мерцедес.

Автомобилите на Астън Мартин, които бяха доста бързи в тренировките през седмицата, пък видимо бяха отстранени от борбата за първата позиция. Ланс Строл влезе остро в един от началните завои и

чукна болида на Фернандо Алонсо, който въпреки всичко се измъкна без провали.

Двамата останаха седми и осми, таман зад Люис Хамилтън и Джордж Ръсъл.

В десетата обиколка преднината на Верстапен набъбна до 6 секунди и първото място към този момент беше решено. Зад международния първенец също имаше мъртвило за известно време, само че Перес направи своя ход в 26-ата обиколка. Мексиканецът затвори Льоклер във вътрешната страна на завой номер 1 и спря опитите на водача на Ферари да си върне позицията в идващите два шикана.

В средата на надпреварата болидите на Ред Бул водеха пред тези на Ферари, а Алонсо съумя да мине пред Ръсъл и караше шести зад Хамилтън. Испанецът обаче не се задържа дълго на тази позиция и в 38-та обиколка, когато таман бе сложил връх на трасето, изпревари седемкратния първенец за петото място. Зад тях дуелът сред Строл и Ръсъл също приключи с триумф за Астън Мартин.

Верстапен в последна сметка стигна елементарно до първото място с преднина от 11.987 секунди против Перес. Още едно предизвикателство за нидерландеца е да спре черна серия за спечелилите в първия кръг за сезона, които не са печелили купата от 2017.

Подиумът бе завършен дефинитивно в заключителните обиколки. В 41-та водещият болид на Ферари загуби мощ и остави Льоклер да се прибира ходом към гаража, а Сайнс бе отвян от Алонсо в 45-ата. Испанецът от Ферари приключи четвърти, пети се подреди Хамилтън, а Строл завоюва дълга и изтощителна борба с Ръсъл за шестата позиция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР