НФСБ внесе сигнал до главния прокурор заради опасения от манипулиране

...
НФСБ внесе сигнал до главния прокурор заради опасения от манипулиране
Коментари Харесай

НФСБ сезира Гешев: ЦИК назначава IT-специалисти от ДБ и ПП, вотът може да бъде манипулиран

НФСБ внесе сигнал до основния прокурор поради опасения от манипулиране на предварителните парламентарни избори, заяви БНР. В него ръководителят на партията Борис Ячев упорства да бъде осъществена инспекция на процедурата по назначение на IT-специалисти от ЦИК - хора, които намерено са свързани с " Демократична България " и " Продължаваме промяната ".

Те освен ще имат достъп до всички устройства, само че и вземат участие в създаването и внедряването на софтуера, който ще пресмята резултатите от машинното гласоподаване, акцентират от НФСБ.
От групировката показват, че до момента в който Божидар Божанов - член на управлението на партия " Да, България ", е бил на поста министър на електронното ръководство, е изпратил до ЦИК подготвени правила за осъществяване на изборите на 2 октомври със закупените от страната близо 13 хиляди машини.
В сигнала до основния прокурор и до служебния министър председател се твърди, че Божанов упорства изборната администрация да наеме външни специалисти, на които да бъде обезпечен цялостен достъп до машините за гласоподаване, както и същите да управляват генерирането и внедряването на софтуера, който би трябвало да се конфигурира на всяка машина.

Тези външни специалисти са свързани между тях, настояват от НФСБ и разясняват, че трима от общо петима ИТ специалисти към този момент са имали достъп до устройствата на последния парламентарен избор, извоюван от Политическа партия и те още веднъж са препоръчани на ЦИК.

Партията упорства за обстойна инспекция и незабавни дейности за гарантиране на транспарантен избор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР