Независимо от заявената политическа воля и инвестираните сериозни средства в

...
Независимо от заявената политическа воля и инвестираните сериозни средства в
Коментари Харесай

Въпреки инвестициите още няма достатъчно изправна авиационна техника, смята президентът

Независимо от декларираната политическа воля и вложените съществени средства в поддръжката на съществуващата техника, към момента нямаме нужното количество изправна авиационна техника. Нальотът е фрапантно дребен - по-малък от предходни години, сподели през днешния ден президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси при визитата си в авиобаза " Граф Игнатиево ", съобщи прессекретариатът на президента.

Преди година кабинетът утвърди да бъдат изхарчени до 97.5 млн. лв. за ремонтите на осем самолета МиГ-29. Освен това позволи и да се дадат до 45.7 млн. лева за подписване на контракти за обезпечаване на летателната валидност на самолети МиГ-29 по рамково съглашение за ремонт. Към момента България разполага с общо 15 български многоцелеви изтребителя МиГ-29, като упоритостта на МО е в идващите до шест години всички те да летят. Отделно 100 млн. лв. бяха утвърдени за ремонт на осем щурмови самолета Су-25. Те би трябвало да се обновят в Беларус в идващите четири години.

Върховният главнокомандващ поздрави персоналния състав, че в тежки условия на рисково дребен брой летателни часове работят за поддържане на качества, придобиване на нови, за защита на въздушното пространство, гарантиране на сигурност на полетите. Държавният глава прикани за още по-енергични ограничения от Министерството на защитата и от Командването на Военновъздушни сили за основаването на нужните условия за задоволителна летателна активност.

Коментирайки присъединяване на България в защитата на въздушното пространство на Северна Македония Радев е показал, че това е национална и съюзническа задача и дълг на България. " Обсъдил съм тематиката доста съществено и с президентите, и с министър председателите и на Гърция, и на Република Северна Македония. Министърът на защитата, Щабът на защитата водят своя разговор, в това число и в Брюксел ", добави президентът.

Прокуратурата да бори корупцията в изпълнителната власт

Попитан за определението на Конституционния съд (КС), който позволи за разглеждане настояването на основния прокурор за имунитета на президента, Румен Радев уточни, че Конституционен съд е способният орган по този въпрос. " Оценявам високо интензивността на прокуратурата да се бори с корупцията, да се бори с битовата престъпност, само че тази битка не може да се води единствено с репресивната мощ на страната. Това значи да изкореняваме бедността и да има битка с корупцията там, където има течове и е нейната хранителна среда, а това е точно изпълнителната власт, където са всички огромни публични поръчки. Там би трябвало да бъде ориентирано съществено внимание ", уточни Румен Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР