Независимо от вота дали Брекзит ще се случи със сделка

...
Независимо от вота дали Брекзит ще се случи със сделка
Коментари Харесай

Брекзит ще повлияе косвено върху българските компании, а промените в транспорта ще се усетят най-сериозно


Независимо от вота дали Брекзит ще се случи със договорка или без, това ще се отрази значително върху търговията в Европа, като последствията за България ще бъдат косвени, считат анализаторите на Кофас. Те ще се проявят през главните ни търговски сътрудници – Германия и Италия, защото стокооборотът ни с Англия не е кой знае какъв брой висок.

Ситуацията в транспортния бранш обаче не е толкоз обнадеждаваща. Не е ясно в какъв формат ще бъде признат пакетът на Европейски Съюз за превоза, само че в близко бъдеще транспортният бранш ще се характеризира с високи степени на риск, въпреки че в дълготраен проект се чакат положителни развития изключително за въздушния превоз. Щетимостта в този бранш към този момент се усилва. Най-голямо влияние върху превоза ще има от смяната на режима на командироване и ограничавания на каботажа.

„ Според анализаторите на Кофас това са най-горещата страна и най-горещия бранш сега в Европа и е значимо да бъдат следени. Ценна информация за други секторни и странови опасности по света ще предоставим на обичайна конференция на Кофас по ръководство на риска, която ще се организира на 18 април в Хилтън “ – означи Милена Виденова, шеф на Кофас за България.

По отношение на Брекзит – експертите на компанията регистрират, че е малко евентуално на 29 март да се осъществя сюжетът „ без договорка “, въпреки и той да не е изцяло изключен. В Европа това ще повлияе на браншове като автомобилостроенето, търговията на дребно, хранително-вкусовата индустрия и строителството. Дори при реализиране на съглашение, несигурността, обвързвана с бъдещите търговски връзки с Европейски Съюз, в допълнение ще попречва развиването на индустриалния потенциал, в това число и веригите на добавената стойност. Освен в случай че не се осъществя сюжетът Брекзит без договорка, износът ще бъде резистентен, макар забавянето на стопанските системи при главните сътрудници (страните от Еврозоната, Китай, САЩ).

Според проектобюджета, който ще бъде гласуван през първото тримесечие на актуалната година, фискалната политика на Англия ще бъде по-малко рестриктивна през 2019 година, като нейната цел ще бъде да подтиква страната ще продължи елементарно да финансира огромния си недостиг по настоящата сметка посредством капиталови потоци.

Търговските взаимоотношения с България са постоянни. През 2018 година износът на България към Англия възлиза на 1135,5 млн. лева, което е растеж от 6,90% по отношение на 2017 година Страната ни изнася повече за кралството, в сравнение с внася, както през 2017, по този начин и през 2018 година Положителният търговски баланс възлиза на 338 млн. лева през 2018 година Търговският баланс нараства с 22% по отношение на миналата година.

От друга страна, транспортният бранш се характеризира с възходящи опасности за последната година. Пряко подвластен от икономическата интензивност, евентуално през 2019 година той ще означи по-високи равнища на риск поради обстановката, а и евентуално поради пакета на Европейски Съюз. В дълготраен проект обаче се чака всички типове превоз да бъдат удобно повлияни от позитивни трендове, най-много от зараждащата се междинна класа в Китай и Индия и по-ниските разноски, вследствие на софтуерния напредък. Според Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) в дълготрайна вероятност изгледите за бранша са позитивни. IATA предвижда, че до 2037 година броят на пасажерите, които употребяват въздушен превоз ще се удвои до 20,2 милиарда. „ Въпреки това, предстоящото закъснение на икономическата интензивност, комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай и по-високите цени на петрола, по всяка възможност ще понижат търсенето на този вид услуги през 2019 година “ сподели Милена Виденова, шеф на Кофас България.

Тази година конференцията за ръководство на риска е на тематика „ Търговията и измененията: нови хора, нови пазари” и ще събере авторитетни представители на ръководството и бизнеса. Специално присъединяване ще има и Грегорж Шилевич, основен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа, който идва в страната ни особено за конференцията. Програмата включва още четири пленарни презентации и две панелни полемики, отдадени на опасности и вероятности по браншове, новите пазари, ролята на технологиите, ръководство на световни опасности и обосноваване на млади гении.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР