Независимо от това за каква позиция или в каква компанията

...
Независимо от това за каква позиция или в каква компанията
Коментари Харесай

Банални, но коварни - 5 въпроса, 5 трудни отговора на интервю за работа

Независимо от това за каква позиция или в каква компанията кандидатствате за работа, на изявлението може да очаквате набор от няколко въпроса, които се появяват още веднъж и още веднъж. Това, че към този момент сте отговаряли на тези въпроси обаче не значи, че можете да си позволите да подминете подготвителния развой. Всъщност, някои от тези постоянно срещни въпроси са измежду най-трудните за отговаряне.

Това са 5 въпроса, на които постоянно би трябвало да имате добър отговор, в случай че желаете да спечелите работното място:

1. Какво можете да ми кажете за себе си?

Хората постоянно дават отговор на този въпрос с излишно дълги и безцелни разкази за техния живот, вместо да употребяват опцията да дадат къс, явен и въздействащ отговор.

Подобен отворен въпрос може да ви подлъже да стартира обстойно и нашироко да разказвате за вашето обучение, професионален опит, занимания и ползи. В последна сметка, никой не желае да слуша дисертация за вашия живот.

Вместо това, помислете за нещо, което ви разказва добре като персона и експерт. Може да кажете нещо от рода на „ Имам богат опит с функции, свързани с връзката с клиенти, и може да се каже, че се разбирам с хората. “ или пък „ Ако има едно нещо, което ме разказва като човек, това е пристрастеността ми към водачеството “. Освен това, би трябвало да се уверите, че акцентът върху който се фокусирате дава отговор на това, което работодателя ви търси от претендентите за позицията.

2. Какво ви притегли към тази оферта?

Този въпрос е сложен, тъй като елементарно може да дадете отговор, който няма доста общо със самата работа. Например, може да кажете, че сте кандидатствали за работа като продавач в магазин за облекла, тъй като постоянно сте се интересували от мода, или пък че кандидатствате за позиция на графичен дизайнер, тъй като желаете да работите в рекламния бизнес. Може да кажете, че ваши другар ви е предложил да потърсите работа в тази компания, тъй като той я харесва, а може и да кажете, че имате потребност от смяна в кариерата. Всички тези отговори не са неверни сами по себе си, само че те няма по какъв начин да впечатлят интервюиращия.

Вместо това, използвайте отговора си, с цел да демонстрирате, че знаете какво се чака от вас, какви са провокациите, свързани с тази позиция и за какво смятате, че вашите качества, гении и познания ще ви разрешат да постигнете заложените цели.

3. Каква е най-голямата ви уязвимост?

Никак не е елементарно да дадете изцяло откровен отговор на този въпрос. В последна сметка не желаете да кажете нещо, което може да понижи шанса ви да спечелите мечтаната позиция. Ако не сте готови с добър отговор, може да кажете нещо от рода на „ Моята уязвимост е, че не се оправям добре с късите периоди “ или пък „ Не одобрявам обстановки, в които има недоразумение в екипа “. Дори и да сте откровени в отговора си, сходни изявления постоянно носят избрана доза риск.

Вместо това, пробвайте да дадете посочите „ уязвимост “, която може да бъде призната и като мощна страна. Кажете нещо от рода на „ Аз съм перфекционист, който постоянно се стреми към допустимо най-хубавия резултат, даже и това да значи, че би трябвало да направя жертви в персоналния си живот “ или „ Искам екипът ми да бъде най-хубавият и най-успешният в компанията. Това значи, че хората, които работят за мен, би трябвало да бъдат извънредно амбициозни и целенасочени “. Това са отговори, който могат да бъдат възприети по позитивен метод, в случай че това са качества, които се търсят от работодателя.

4. Защо сте напуснали последната си работа

При този въпрос несъмнено има верни и неверни отговори.

Грешният метод е да споделите нещо отрицателно, което ви е предиздвикало да напуснете последната си работа. Ако кажете, че сте напуснали, тъй като не харесвате някогашния си началник или сътрудниците, с които сте работили, вие давате сериозна причина на интервюиращия да не ви избере за поста. Същото важи и за отговори, които показват негативизъм, въпреки и не толкоз пряк като гореспоменатия, като да вземем за пример „ Пътят до офиса беше прекомерно дълъг “ или „ Работата беше прекомерно натоварваща и не ми оставаше време за моето семейство “. Тези отговори няма да ви оказват помощ, даже и в действителност да имате изцяло основателна причина да ги дадете.

Вместо това, пробвайте да се визиите като упорит чиновник, който е постигнал това, което е желал в предходната си роля,  и е подготвен да предприеме идната стъпка в кариерата си и да се изправи пред нови провокации.

Не пречи и да кажете, че съжалявате, че сте се разделили с сътрудници, с които сте се разбирали добре, и с началник, който ви е вдъхновявал, само че постоянно би трябвало да акцентирате върху това, че е „ пристигнало времето да продължите напред “.

 5. Къде се виждате след 10 години?

Това е различен въпрос, който идва с измама. Ако кажете, че бихте желали да бъдете в ролята на мениджъра, който ви интервюира, да речем вицепрезидент или шеф на компанията, поемате извънредно огромен риск. По този метод давате поръчка за упоритост, само че пък може и да обидите интервюиращия, сравнявайки се с него.

Правилният отговор включва относително дълготраен проект, към който не е прикрепено съпоставяне с съответен човек. Ако сте си сложили за цел да достигнете до несъмнено професионално ниво, ще бъдете признат като човек с визия и мотивация. Не би трябвало обаче да забравяте, че в актуалният пазар на труда нищо не е несъмнено, тъй че отговорът ви би трябвало включва променливите, които са присъщи за работата, за която кандидатствате.

Интервютата за работа са задоволително стресиращи и без усложненията, които идват от неналичието на авансово премислени отговори на постоянно срещани въпроси. Така че, преди да отидете на идващото изявление за работа, помислете върху тези 5 въпроса. Колкото по-добре готови сте за тях, толкоз по-голям е шансът да спечелите мечтаната позиция.

Джудит Хъмфри , създател на „ Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak “, за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР