Независимо от пандемията от COVID-19, родителите трябва да направят всичко

...
Независимо от пандемията от COVID-19, родителите трябва да направят всичко
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за КОВИД ваксините и децата?

Независимо от пандемията от COVID-19, родителите би трябвало да създадат всичко допустимо да не прекъсват рутинните имунизации и реимунизации на деца та си с всички ваксини , включени като наложителни в Имунизационния календар на Република България. Това припомнят от Министерството на здравеопазването.

Важно е деца та и бебетата да продължат да се ваксини рат по график. По този метод, в контактите си с други деца , те ще бъдат предпазени и от други заболявания, някои от които - животозастрашаващи.

За да разберете дали в дадения миг се вършат наложителните имунизации и реимунизации, е належащо да се свържете с персоналния доктор на детето. Тъй като обстановката с COVID-19 е динамична, е допустимо педиатрите постоянно да поправят метода, по който работят, поучават от Министерство на здравеопазването. 

Ако не можете да посетите клиниката, в която би трябвало да се сложи идната ваксина на детето Ви, имайте подготвеност да го извършите неотложно след обновяване работата на Вашия педиатър, припомнят още от ведомството.

Актуални инструкции за ваксини рането против COVID-19 може да получите от Вашия персонален доктор, педиатъра на детето Ви, на уеб страницата: www.coronavirus.bg, на интернет страниците на Министерството на здравеопазването и на районните здравни инспекции.

Защо е толкоз значимо да се вършат всички рутинни имунизации и реимунизации, даже и в изискванията на COVID-19?

Защото с помощта на ваксини те са избавени милиони човешки животи. Без отбраната и предварителната защита, която те обезпечават, заболяванията се популяризират бързо и могат да имат доста тежки последствия. Затова е значимо, когато има ваксина за някое заболяване, да имунизираме с нея себе си и деца та си, спазвайки рекомендациите на лекарите. Вече разполагаме и с ваксини , които да ни защищават от ковид ната зараза.

Ваксините ни оказват помощ да подготвим имунната си система за битка с инфекциите, като вкарват в тялото ни отслабена форма на бактерията или вируса. Тя не може да ни разболее, само че подтиква имунната система на тялото ни и му оказва помощ да построи отбрана под формата на антитела. По този метод, в случай че в миналото се болестите, имунната система на тялото Ви към този момент ще знае по какъв начин да се пребори с вируса.

За да предпазите от COVID-19 дете на възраст от 0 до 12 месеца, с изключение на всички ограничения по отношение на миенето на ръце, физическото разграничаване и поддържането на хигиенични практики, би трябвало да полагате и спомагателни грижи.

Ако сте майка на детето и имате предпочитание да го кърмите, правете го. Към момента няма научни доказателства, че вирусът може да се придвижва с кърмата, само че би трябвало да спазвате нормалните хигиенични и респираторни защитни ограничения (докато кърмите, а и в останалото време), с цел да избегнете заразяване по въздушно-капков път. Използвайте антибактериални кърпички, в случай че разполагате с такива, с цел да почиствате един път на ден всички плотове, в това число и повърхностите, върху които сменяте пелените на бебето.

Добре е едни и същи лица да поставят грижи за деца та Ви, с цел да се понижи броят на хората, с които влизат в контакт. Полагащите грижи лица би трябвало да си мият ръцете постоянно, да заобикалят да споделят предмети, които се допират до устата, да вземем за пример чаши, и да се дистанцират, в случай че почувстват и най-малкото неразположение.

Ако детето Ви демонстрира признаци на COVID-19, като например зачервено гърло или висока температура:

Позвънете на персоналния му доктор за консултация, преди да го заведете при него.

Ако детето Ви има по-сериозни признаци, да вземем за пример затруднено дишане или наподобява извънредно отпаднало, позвънете на телефон 112 или го заведете до най-близкото незабавно поделение.

Повечето деца с COVID-19 имат относително леки или даже никакви признаци. Важно е обаче да пазите по-възрастните и по-уязвимите към съществени инфекции. Затова е добре детето да остане вкъщи, в случай че прецените, че е било изложено на заразяване или към този момент е инфектирано с COVID-19, само че се свържете с неговия педиатър или със здравен експерт за съвет.

Както и при другите респираторни инфекции като грипа, потърсете помощ в точния момент, в случай че Вие или детето Ви проявявате признаци. Опитвайте се да избягвате публични места (работа, учебно заведение, градски превоз и др.) и не влизайте в контакт с членове на фамилията, които са по-възрастни или с нарушена имунна система. Ако живеете с възрастен човек, е целесъобразно да разделите поколенията в семейството.

Не е належащо да тествате детето си за COVID-19, в случай че е крепко и не демонстрира никакви признаци (висока температура, кашлица или затруднено дишане). Стремете се да следвате всички значими стъпки за отбрана на фамилията си.

Как мога да предпазя себе си и близките от COVID-19?

На първо място би трябвало да се ваксини рате!

Също по този начин, с цел да избегнете заразяване с COVID-19, Вие и фамилията Ви спазвайте следните ограничения:

Мийте ръцете си постоянно със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Избягвайте да докосвате лицето си, изключително очите, носа и устата.

Ако кихате или кашляте, покрийте устата и носа си със сгъвката на лакътя или с кърпичка. Незабавно изхвърлете употребяваната кърпичка.

Избягвайте по опция местата с доста хора, както и близкия контакт с хората. Стойте на безвредно разстояние от всеки, който има признаци на простуда или грип. COVID-19 към момента не си е отишъл

Избягвайте да споделяте храна, принадлежности за хранене, чаши и кърпи.

Почиствайте и дезинфекцирайте повърхности, до които се докосвате по-често, в това число телефони, дръжки на порти, ключове на лампи, отдалечени ръководства и работни плотове.

Останете вкъщи, в случай че не се чувствате добре, даже да нямате доста висока температура и кашлица.

Носете маска. В България носенето на маски на закрити публични места е наложително, като изключение може да се допусне за работни колективи до 7 души, които са ваксини рани против COVID-19 и/или са преболедували ковид ната зараза.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР