Независимо от общото впечатление, че живеем в несигурни времена, като

...
Независимо от общото впечатление, че живеем в несигурни времена, като
Коментари Харесай

Иван Такев: Европа ще трябва да намали лихвите, иначе ни чака рецесия

Независимо от общото усещане, че живеем в несигурни времена, като цяло финансовите пазари изживяват много добра година. Това сподели финансистът от " Аларик Секюритис “ Иван Такев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Всички съществени показатели в Съединени американски щати бележат растеж: S&P 500 – с 24%, NASDAQ – над 50%. Ситуацията в Европа е малко по-различна: немският Eurostock 50 да вземем за пример бележи растеж от 20%, само че британският FTSE 100 е единствено с 2,5% нагоре. Единствено борсовите показатели в Китай бележат спадове сред 6 и 16%, изясни финансистът.  

В оставащите няколко дни до края на годината може да се чакат и нови върхове в борсовите показатели, като повода за това са мненията на ръководителя на Федералния запас, че оттук насетне следва понижение на лихвените проценти, означи Иван Такев.  

Повишението на лихвените проценти няма да докара до нови банкови банкрути, добави той.  

Индексът на потребителските цени в Съединени американски щати сега е 3,1% при връх от 9% на годишна база. " Това към момента е надалеч от задачата на всяка една централна банка – 2% годишна инфлация. Индексът на потребителските цени в Европа е по-нисък – 2,1%, от най-много 8% на годишна база “, уточни финансистът.   

През идната година се чака двукратно понижение на лихвените проценти в Съединени американски щати. ЕЦБ към момента не е оповестила такова, само че към този момент се надигат гласове, че това би трябвало да стартира да се случва и в Европа, разяснява Иван Такев. " Предполагам, че в Съединени американски щати през първите две тримесечия ще има две понижения с по 25 точки. В Европа лихвените проценти са малко по-ниски, не е наложително и несъмнено, че ще има понижение тъкмо с две по 25, само че при всички положения, в случай че отбележим устойчиви темпове на понижаване на инфлацията, Европа би трябвало да понижи лихвените проценти. В противоположен случай рискува да вкара европейската стопанска система в много комплицирана обстановка – криза “, съобщи Иван Такев. 

Трудно може да се предвижда какъв би бил резултатът от такова понижение върху пазара на недвижими парцели. " Специално за България е мъчно да се реши по какъв начин тъкмо ще рефлектира. Пазарът на недвижими парцели в България е характерен и означи много необятни растежи. По-скоро тук е значимо да знаем, че когато лихвените проценти спадат, това води до малко по-добра позиция на пазара на недвижими парцели, само че не е наложително това да се случи безусловно през 2024 година “, изясни финансовият анализатор.  

Петролът завършва годината на сходни позиции с тези от началото на годината –75 $ за американския лек недопечен нефт и към 80 $ за европейския " Брент “. " Такива бяха и началните стойности. Естествено, имаше някои върхове, имаше и спадове през годината, само че като цяло петролът е в плосък пазар към края на 2023 година “.  

Цената на пшеницата към този момент е нормализирана след началото на предходната година със започването на спора в Украйна.  

При някои от индустриалните метали се следи покачване на цените поради нараснало търсене от страна на Китай, който е най-големият потребител на метали.  

В момента златото е на едно от най-високите си равнища – 2056 $ за тройунция. Годината започва при 1800 $ за тройунция, напомни финансистът. " Това е много сериозен растеж за златото, то не е чак толкоз волатилен актив. Накъде ще продължи – можем единствено да гадаем. Като цяло златото е назад корелирано с лихвените проценти и не би трябвало да пораства, когато те порастват, само че в последна сметка тъкмо това се случи през тази година “, означи Такев. 

По думите му следеният растеж на финансовите пазари може да се дефинира като особеност, защото не се чака това да се случва в изискванията на покачващи се проценти.  

Повишението на лихвените проценти в Съединени американски щати, което стартира изпреварващо по отношение на Европа, докара до мощно покачване на цената на американския $ по отношение на еврото през 2022 година, напомни Иван Такев. " През тази година нещата са наопаки – сега доларът бележи четиримесечно дъно по отношение на еврото. Къде тъкмо се движи ще продължава да зависи от решенията на централните банкери по кое време и с какъв брой ще понижат лихвените проценти. Това съгласно мен ще е движещото в първите шест месеца на идната година. В момента лихвените проценти в Европа са малко по-ниски, само че там упованията са спадовете да не се случат незабавно. Еврото може да продължи възхода си през идващите месеци, досега, в който не стане ясно каква ще е политиката на ЕЦБ “, изясни специалистът. 

2023 година е добра и за Българската фондова борса. SOFIX бележи 15-годишен връх от 760 пункта. " През последните три години той единствено пораства. Но въпреки това би трябвало да сме реалисти – той към момента е на към 40 на 100 от историческия си най-много през 2008 година, до момента в който в останалия свят пазарите са на исторически върхове изобщо. Т.е. имаме още доста да наваксваме. В момента три от фирмите в действителност дърпаха показателя нагоре, само че SOFIX е показател от 15 компании. За да има по-устойчиви растежи, добре е повече от съставените елементи му да порастват. От позиция на оборот на борсата е може би малко по-назад по отношение на предходната година, само че това не е нещо, което би трябвало да ни тормози. Това не е индикатор, който толкоз мощно да посочва повишаване или понижаване на ликвидността, най-малко за БФБ “, изясни Иван Такев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР