Независимо от изводите обаче, Инджинюъти повече няма да лети Мисията

...
Независимо от изводите обаче, Инджинюъти повече няма да лети Мисията
Коментари Харесай

НАСА иска да разбере какво е повредило марсианския ѝ хеликоптер

Независимо от изводите обаче, " Инджинюъти " повече няма да лети
Мисията на дребния хеликоптер " Инджинюъти " на Марс завърши, само че експертите ще се опитат да дефинират каква е повредата му, заяви уеб сайтът Спейс, представен от Българска телеграфна агенция.

При последния полет и четирите перки на ротора на хеликоптера са се развалили, когато той се заби в повърхността на Марс, разкри НАСА. Специалистите не знаят какво е предизвикало повредата - дали мощността е намаляла при кацането и това е провокирало нежелателен контакт, или хеликоптерът инцидентно се е блъснал в повърхността.

Ръководителят на плана за хеликоптера Тед Цанетос сподели, че неговите перки ще бъдат завъртяни постепенно и раздвижени или ъгълът им ще бъде изменен и сниманото видео ще разреши да бъде несъмнено какъв брой огромна е повредата. Независимо от изводите обаче, " Инджинюъти " повече няма да лети.

" Подобни хеликоптери не могат да летят и при минимален дисбаланс ", изясни Цанетос по време на предаване онлайн в сряда.

Мини-хеликоптерът е очакван единствено за пет полета на Марс. Той извърши 72. През цялото време " Инджинюъти " подпомагаше роувъра " Пърсивиърънс ", с който дойде на Марс през февруари 2021 година, като проучваше терена, който той трябваше да изследва.

" Пърсивиърънс " търси следи от минал микробен живот на Марс.

Хеликоптерът надвиши доста упованията на основателите си, които са го създали с евтини общодостъпни съставни елементи. " Инджинюъти " тежи единствено 1,8 кг и наподобява по-скоро на огромен дрон. През 2021 година той стана първият моторизиран уред, извършил полет на друга планета. По този метод " Инджинюъти " потвърди, че е допустимо да се лети в марсианската атмосфера, чиято компактност е единствено 1 % от земната. Общо той прекоси към 17 километра и хвърча на височина до 24 метра. Продължителността на всички полети на машината е над 2 часа, посочи Агенция Франс Прес.

" Екипът на НАСА и Лабораторията за реактивни мотори освен показва технологията, а сподели и метод, който, в случай че бъде употребен в бъдеще, в действителност ще помогне за проучването на други планети и ще бъде толкоз въодушевяващ, толкоз необикновен, колкото е " Инджинюъти ", сподели Тифани Морган, заместител шеф на програмата на НАСА за проучване на Марс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР