Независимо дали ядрената енергетика у нас ще се развива, набирането

...
Независимо дали ядрената енергетика у нас ще се развива, набирането
Коментари Харесай

Липсата на кадри в ядрената енергетика ще ни доведе до критична ситуация


Независимо дали нуклеарната енергетика у нас ще се развива, набирането на експерти с умения и висока подготовка е нужда. Повечето от ангажираните в бранша лица наближават пенсионна възраст. Това изясни професор Димитър Димитров от факултета по стопанска система и инфраструктура към УНСС, представен от БНР.

По думите му подготовката на един оператор на нуклеарен реактор лишава близо 10 години. България е застрашена от дефицит на фрагменти в нуклеарната промишленост. Това стана ясно по време на интернационална конференция на тематика: " Енергийна сигурност на Югоизточна Европа и национална сигурност ", която се организира в столицата.

По думите на проф. Димитров, в случай че след 10 години стартира да работи някой нуклеарен реактор, фрагментите би трябвало да се образоват още от в този момент. Няма по какъв начин да се преквалифицират за година - две. Има заплаха неналичието на фрагменти скоро да изправи страната пред сериозна обстановка, предизвестяват още от сектора.

" Спират реакторите, стопират централите. Лошото е, че е трябвало да стартираме да работим несъмнено преди 10 години ", съобщи Димитров. Родните студенти не демонстрират интерес към образованието по нуклеарно инженерство и нуклеарна физика. За да бъдат привлечени повече искащи към тези специалности, специалистите предлагат по-високи стипендии и обвързване с дълготрайни контракти. Подготвени фрагменти могат елементарно да заминат в други страни, предизвести още проф. Димитър Димитров.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР