Независимо дали ускоряват преминаването между големите градове, свързват континента с

...
Независимо дали ускоряват преминаването между големите градове, свързват континента с
Коментари Харесай

Кои са най-впечатляващите тунели в света?

Независимо дали форсират прекосяването сред огромните градове, свързват континента с острови, или даже служат като последно място за отмора, това са най-невероятните тунели в света, написа CNN.
Gotthard Base Tunnel, Швейцария
Със своите 57 километра дължина, това е най-дългият и бездънен железопътен тунел в света. Този героичен героизъм на инженерството за първи път отваря през 2016 година, с цел да ускори влаковия товарен трафик под Алпите. Пътническите услуги сред огромни швейцарски и континентални градове минават на дълбочини от към 2450 метра.
Lærdal Tunnel, Норвегия
Тунелите са от значително значение в Норвегия, свързвайки множеството крайбрежни градове на страната с островите й. Lærdal, или Lærdalstunnelen, е най-дългият пътнически тунел в света, разпрострян се на 24.5 километра, а от 2000 година е и най-бързият маршрут сред Осло и Берген.

Понеже 20-минутното шофиране може да накара автомобилистите да изгубят централизация, инженерите са издълбали скални камери на всеки шест километра със особено синьо и жълто осветяване, имитиращо изгрев.

View this post on Instagram
A post shared by Willi Tom (@willitomneto)

Channel Tunnel, Великобритания/Франция
Плановете за подводна връзка сред Обединеното кралство и Франция се дискутират в продължение на епохи. Тунелът с дължина 50 километра обаче отваря за първи път през 1994 година, след шест години строителни работи, като се намира на към 75 метра под равнището на водата. Днес прочут още като Евротунел, той придвижва пасажерите сред Лондон и Париж за малко повече от два часа.
Tokyo Bay Aqua-Line, Япония
Безбройните японски острови и големи заливи от дълго време трансформират страната в мека за основателите на тунели. Tokyo Bay Aqua-Line, известна още като автострадата Trans-Tokyo Bay, свързва префектурите Канагава и Чиба.

Това, което я отличава, е фактът, че стартира като тунел от страната на Канагава, преди да се издигне от водата в Умихотару - неестествен остров със спирка за отмора и платформи за невероятни гледки към силуета на Токио. Последният сектор до Чиба е затрупан мост.

View this post on Instagram
A post shared by 鷹松 廣志 (@kumahigeoyaji1016)

Seikan Tunnel, Япония
Gotthard Base Tunnel може да носи короната на най-дългия железопътен тунел в света, само че Seikan си остава незабравим героизъм на инженерството с неговите 53.85 километра. Той свързва Хоншу - най-големия от Японските острови, с Хокайдо на север. Замислен още през 50-те години на предишния век след поредност от фериботни нещастия, през днешния ден се употребява за железопътен превоз, в това число и от влаковете-стрели Shinkansen от Токио до Сапоро. Въпреки че вътрешните полети понижават фрапантно времето за пътешестване, за романтиците това остава най-хубавия метод да стигнете до тази магическа част на страната.

View this post on Instagram
A post shared by Danielle Skidmore (@danielleforall)

Eisenhower Tunnel, Колорадо, Съединени американски щати
Това е най-високо разположеният тунел в Съединените щати - на 3 401 метра над морското ниво в най-горната си точка. Той, в действителност, е формиран от два тунела, единият кръстен на президента Айзенхауер, а другият на сенатора Едвин К. Джонсън.

View this post on Instagram
A post shared by Eisenhower Tunnel (@eisenhowertunnel)

Large Hadron Collider, Франция/Швейцария
Лежащ приблизително на 100 метра под границата сред Франция и Швейцария, 27-километровият адронен колайдер образува тунел с форма на поничка, построен за ускоряване на частиците. Физиците употребяват този авангарден тунел, с цел да научат повече за произхода на масата, както и в търсене на отговори на сложни въпроси, касаещи тъмната материя. Имате потребност от особено позволение, с цел да влезете като клиент, само че можете да видите непрекъснатата галерия за колайдера на CERN - Европейската организация за нуклеарни проучвания.

View this post on Instagram
A post shared by Arts at CERN (@artsatcern)

Jungfrau Railway, Швейцария
Едно от огромните чудеса на инженерната просвета от началото на 20 век, железопътната линия Jungfrau минава през тунел, прокаран в някои от най-емблематичните планини в швейцарските Алпи.

За първи път умислен от Адолф Гайер-Зелер през 1893 година, той е приключен през 1912 година Вклинявайки се в планината на височина от 2 061 метра, тунелът в началото е издълбан на ръка, с цел да се появи на повърхността в Юнгфраухох, на 3 454 метра. Това го прави най-високата железопътна линия в Европа.

View this post on Instagram
A post shared by Путешествия | Туризм (@instatraveler_official)

Bund Sighteking Tunnel, Китай
Има по-евтини способи да стигнете от Шанхай до Пудонг, само че това малко пътешестване под река Хуангпу във трен Maglev обезпечава неповторимо тропично преживяване. Строб осветлението и звуковите резултати са предопределени да основат чувството за плъзгане през пространството.

View this post on Instagram
A post shared by Parichart Jaranrak (@pangies)

Natural Tunnel, Вирджиния, Съединени американски щати
Повечето железопътни тунели се появяват след години инженерно обмисляне и прокопаване в брутални условия. Този обаче е резултат от надалеч по-бавен развой. Образува се за милион години, откакто варовикът е разперен от подземните води в региона. Възлиза на 61 метра в най-широката си точка, оптималната му височина е 24 метра, а за първи път през него минава трен през 1893 година Днес тунелът е основна атракция в локалния държавен парк.

View this post on Instagram
A post shared by Will Jordan (@magneticflagman)

Glow Worm Tunnel, Австралия
Той получава името си от ларвите на специфичен тип червей, които живеят по покрива и стените му. През него не минават влакове от 40-те години на предишния век, оставяйки на мира тези завладяващи същества, които живеят в съвършените тъмни условия, основани от съвсем 180-градусовата извивка на тунела. Днес туристите могат да влязат в тунела, откакто карат на север от Литгоу.

View this post on Instagram
A post shared by Dead End Touring & Camping (@dead_end_touring)

Cu Chi Tunnels, Виетнам
Тази известна мрежа от тунели в покрайнините на Хо Ши Мин от дълго време е източник на обаяние за туристите, които желаят да научат повече за войната, опустошила Виетнам през 60-те и 70-те години на предишния век. Използвани като военна база, тунелите служат и за жилищни пространства, и за предпазване на оръжие. Въпреки многократните опити на американците да унищожат голямата мрежа от тунели, те оцеляват и през днешния ден са монументи на културата, които могат да бъдат посетени от туристите.

View this post on Instagram
A post shared by Mia & Phil (@mb.pb_travels)

SMART, Куала Лумпур, Малайзия
Малайзийските инженери основават мъдро решение, отклонявайки дъждовната вода от центъра на Куала Лумпур и облекчавайки задръстените пътища на града: Stormwater management and road tunnel, или SMART. Състоящо се от тунел за дъждовна вода и автомагистрала, SMART е първият в света тунел с двойна функционалност, когато отваря през 2007 година Ако дъждът е прекомерно натоварен и запълни водния тунел, пътническият също се употребява за отклоняване на водата в непосредствен язовир. През декември 2021 година SMART отклонява пет милиона кубически метра вода от столицата на Малайзия.
Langjokull Glacier Tunnel, Исландия
Смятан за най-голямата основана от индивида ледена конструкция в света, този тунел влиза надълбоко във втория по величина хладилник на Исландия, на два часа път с кола от столицата Рейкявик. Колкото по-дълбоко навлизат посетителите, толкоз по-син става ледът, чийто нюанс се трансформира поради възрастта.
Катакомбите на Париж, Франция
Тази голяма мрежа от варовикови тунели под левия бряг на Париж датира от 12 век, когато скалите са разкопани за основаването на здания във френската столица. Едва в края на 18 век те се трансформират в финален дом на човешки остатъци от препълнените гробища в Париж. Днес в катакомбите могат да бъдат открити към шест милиона тела. Частично отворени за обществеността през 1874 година и употребявани както от френската опозиция, по този начин и от нацистите през 40-те години на предишния век, туристите през днешния ден могат да посетят дребна секция от катакомбите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР