Независимо дали става въпрос за завършване на университет, постигане на

...
Независимо дали става въпрос за завършване на университет, постигане на
Коментари Харесай

Защо сме по-щастливи преди да постигнем целите си

Независимо дали става въпрос за довеждане докрай на университет, реализиране на идеалното тегло, или излизане на среща с обекта на нашите стремежи, всеки от нас най-малко един път е изпитвал разочарованието от постигането на задачите си.

Самото възприятие не е тъкмо отчаяние, само че единствено по себе си е разочароващо, откакто вървейки към своята цел сме си го представяли доста по-вълнуващо и възнаграждаващо.

Японска техника ни учи по какъв начин да реализираме задачите си за 60 секунди

Но за какво се усещаме по този начин, откакто седмици, месеци и от време на време даже години сме работили, с цел да реализираме това, което сме получили?

Науката споделя, че е напълно обикновено, тъй като тъкмо по този метод работи мотивацията на мозъка. За благополучие има метод да ограничим неприятното възприятие на неодобрение и да се насладим на дребните и огромните победи в живота пълноценно, само че по тази причина би трябвало да променим метода си на мислене.

Сигурно сте чували за „ хормоните на щастието “

Е, допаминът, както може би знаете, е един от тях и бушува във вас всякога, когато ядете шоколад или се влюбвате.

Десетилетия наред учените считат, че самото ястие на шоколад кара тялото ни да създава повече допамин, правейки ни по-щастливи. Напредналата просвета в последните години обаче се пробва да отхвърли това изказване и да потвърди, че ролята на допамина в мозъка е друга.

Учените считат, че допаминът не играе ролята на премия, а на мотивация за гонене на премията. Или в тази ситуация с шоколада – допаминът ни кара да желаеме шоколад, по тази причина когато хапнем от него, той се трансформира в наша премия и има прелестен усет.

Всъщност допаминът е много по-сложен, в сравнение с допускаме

Освен хормон, той е и невротрансмитер и придвижва информация от една мозъчна клетка до друга. Как ни въздейства зависи от това, какви неврони са включени в процеса и до какви рецептори доближава сигналът. В другите елементи на мозъка допаминът може да бъде виновен за придвижванията ни, равнищата на другите хормони и даже функционалностите на някои органи.

И все пак, когато четем или слушаме за него, най-често се приказва за възнаграждаващата му функционалност и мезолимбичния път - система на мозъка, която кара хората да се развиват и да оцеляват в продължение на милиони години.

Какво общо има всичко това с разочароващото възприятие, което усещаме, откакто реализираме задачите си?

Докато устремено вървим напред, тялото ни непрестанно създава допамин, който да ни кара да продължаваме към заветната цел. Сънуваме това, към което се стремим, щом затворим очи го виждаме в разнообразни светлини, представяме си по какъв начин ще се усещаме, когато го реализираме, и сътворяваме една идеалистична концепция за постигането на задачата си.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ПРАВИЛАТА, КОИТО ГЛУПАВИТЕ ХОРА СЛЕДВАТ

Именно по тази причина, когато получим това, което сме желали, усещаме доза отчаяние. От една страна равнищата на допамин спадат, от друга – задачата най-често не наподобява по този начин, както сме си я представяли.

Понякога, и даже постоянно, пътят до една дестинация е по-вълнуващ от самата дестинация, само че това не би трябвало да ни пречи да ѝ се насладим.

С други думи – би трябвало да осъзнаем, че не всичко наподобява по този начин, както сме си го представяли, и би трябвало да се научим да живеем с това. Фактът, че мечтаната почивка в Рим не е протекла както в сънищата и визиите ни, не би трябвало да ни кара да бъдем разочаровани след седмица, прекарана в спокойна италианска вила в покрайнините на Вечния град.

Това, че сядайки на шефското място в отдела не ни се коства толкоз авторитетно, както когато сме гледали към този стол от различен ъгъл, не значи, че сме постигнали по-малко.

Празнувайте всяка дребна победа, пробвайте се да не идеализирате всичко в визиите си и въпреки всичко имайте някоя друга аварийна цел, която да ви крепи, когато почувствате, че към този момент постигнатите не са толкоз „ огромна работа “.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Защо е потребно да прощаваме

9 неща, от които да се откажете, с цел да сте сполучливи

Защо пристрастяването е разстройство на обществото

ТРИКОВЕ, С КОИТО ДА съдебна експертиза ПРЕВЪРНЕМ В МАГНИТ ЗА ХОРАТА

Съоснователят на Инстаграм ни учи по какъв начин да спрем да отлагаме
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР