Независимо дали присъствате на българския или световния пазар, качествените складови

...
Независимо дали присъствате на българския или световния пазар, качествените складови
Коментари Харесай

Комплекс от фактори участват в избора на склад



Независимо дали присъствате на българския или международния пазар, качествените складови услуги и подобаващото складово пространство са съществена причина за триумф в бизнеса. Също по този начин е значимо да се избере сътрудник, който да предложи нужните спомагателни услуги. В днешно време светът е все по-ориентиран към онлайн извършването на покупки и дигитализацията, а пандемичните условия утвърдиха този прийом на търговия и връзка. Затова изборът на логистичен център е едно от основните решения за действието на веригата на доставки.

Как се избира склад? Само площта и разноските ли би трябвало да се вземат поради или става въпрос и за други съображения? Когато избирате склада, който е най-подходящ за вас, обърнете внимание на седем извънредно значими фактора.

1/ Удобно местонахождение

Започваме с избора на локация, тъй като когато става дума за депозиране на артикули, наличните транспортни връзки и бързият достъп на транспортни средства са основни. Важен аршин при избора на местонахождение е то да е наоколо до съществени пътни артерии, за предпочитане автомагистрали, да има добра връзка с летища и железопътна мрежа. Димчо Димчев, шеф на cargo-partner България, споделя опита на интернационалната компания: " Логистичният ни център се намира покрай Летище София. И четирите национални пътни артерии, свързващи София със страната, са елементарно налични от тук, а терминалът е обвързван и с директна жп линия ", показва той.

2/ Лицензиран митнически склад и митническо ходатайство

Ако се снабдявате или продавате артикули от страни отвън Европейския съюз, за вас ще е преимущество определеният дистрибуционен център да има опция да приема, съхранява и експедира артикули под митнически надзор. Така не заплащате вносни мита и Данък добавена стойност, до момента в който стоките ви се съхраняват в склада, а го вършиме единствено когато продадете или ги употребявате в България и на европейските пазари. " Заради положителната транспортна съгласуваност София е уместно място за дистрибуционен хъб както за България, по този начин и за целия Балкански район, в това число и за страните отвън Европейския съюз като Турция, Сърбия, Северна Македония и други Имаме дълготраен опит при логистичните услуги и митническото ходатайство за артикули под митнически надзор ", прибавя Димчев.

3/ Възможност за предпазване на разнообразни типове артикули

Пространството в складовете би трябвало да е вярно разпределено и да има обособени зони за депозиране, за операция на стоките и за товаро-разтоварни интервенции. При погрешно зониране може да се загуби продуктивността на интервенциите или да намалее гъстотата на депозиране. " Гъстота на депозиране е знакът какъв брой артикули може да се складират на кв. м при опазване на ефикасен достъп до тях ", изяснява Димчев.
 Снимка 604563
Източник:

Самите зони за депозиране се обособяват съгласно стоките, които се складират там - да вземем за пример храни, артикули от текстилната промишленост или високотехнологични устройства, и съгласно характерните условия за съхранението им. Зоните за операция на стоките нормално се разполагат по пътя сред товарните рампи и зоните за депозиране и в тях се прави инспекция, пакетиране и преопаковане на стоките.

Не на последно място, достатъчният брой рампи дава опция за по едно и също време товарене и разтоварване на транспортните средства, което е основно за ефикасни интервенции. Управителят на cargo-partner изяснява, че за всеки 750 кв. м складови площи би трябвало да има най-малко по една рампа, като при бърза ротация на стоката броят на рампите следва да се усили. В логистичния център на компанията на повърхност от 16 500 кв. м има 38 товарни рампи, което разрешава да се обслужват и доста бързооборотни артикули. " Складовите ни пространства са обособени по този начин, че можем да съхраняваме при разнообразни температурни режими храни, медицински материали и други артикули: да вземем за пример потребителска електроника ", споделя Димчев.

4/ Повече пространство

И най-добре разпределеният склад не може да работи дейно, когато е дребен за стоките, които желаете да съхранявате. Най-голямата спънка за ефикасни складово-логистични процеси е точно затрудненото придвижване на артикули и хора. Затова планирайте склада по този начин, че в никакъв случай да не се запълва оптималният му научен потенциал. Допълнително е усложнено планирането на склада, когато продуктите имат мощно изразена сезонност. В този случай или би трябвало да приемете обстоятелството, че вашият необятен склад ще стои полупразен през огромна част от годината, или в пикови моменти компактният ви склад няма да стига и ще би трябвало краткосрочно да търсите спомагателен потенциал на пазара.

" Изходът е да поверите складовото си стопанство на логистичен снабдител ", предлага Димчев. " В cargo-partner целеустремено поддържаме портфолио от клиенти с разминаваща се сезонност, тъй че нашите 22 000 палетни места да не се запълват повече от 85%. Така осигуряваме успеваемост и качество на интервенциите. "

5/ Добавената стойност е от голяма важност

В днешно време идеалният склад е повече от повърхност за предпазване и експедиране на стоките - той извършва спомагателни функционалности, които дават добавена стойност за вас и вашите клиенти и форсират веригата за доставки. Това включва подбиране, първокласен надзор и оценка на стоките, както и преопаковане, маркиране и етикетиране съгласно другите пазари, на които ги реализирате. През склада минава пътят и на по този начин наречената противоположна логистика (reverse logistics), която се занимава със стоките, върнати от вашите дистрибутори или крайни клиенти. Тези артикули би трябвало да се одобряват, оценят и съгласно оценката да се приготвят за продажба като нови, като употребени или да се унищожат съгласно условията на законодателя за характерния тип артикули. Съответно складът може да е работно място и на експерти по качество, на техници и инженери по поддръжката, а това би трябвало да се планува още при проектирането му.

" cargo-partner обезпечава интегрирани решения в логистичните си центрове. Допълнителните услуги за другите браншове включват подбиране, етикетиране, пакетиране и произвеждане на промоционални пакети, а също и грейдинг (оценка) на артикули, върнати от пазара ", акцентира Димчев.

6/ Сигурност на вашите артикули - модерни решения в отговор на актуалните провокации

Обмисляли ли сте въпроса за сигурността на вашите артикули, до момента в който са в видимо сигурния ви заключен склад? Сигурността на стоките се отнася освен до злонамерените похищения, само че и до случаите с мотокари и електрокари, сриване на стелажните системи или пожари и наводнения на склада. За стоките за човешка консумация сигурност значи прецизното и непрекъснато съблюдаване на изискванията за предпазване, да вземем за пример непрекъсната температурна верига, отбрана от вредители и болести, отбрана на целостта на опаковките.
 Снимка 604562
Източник:

Оборудването на склада със актуалните охранителни, противопожарни и системи и процеси за сигурност са измежду основните критерии за избор. Видео и алармените системи за сигурност прогресират изключително бързо, само че и системите за надзор на температурата, за пожароизвестяване и пожарогасене се развиват и усъвършенстват.

" Разполагаме със документи за качество и сигурност, които са значими за разнообразни промишлености, да вземем за пример: ISO 90001, 14001, 22000, HACCP и ТАРА А. Пожаро-охранителните съоръжения пък са построени съгласно EN12845 и EN12101. Разбирам, че това са доста букви и числа, само че всички имат отношение към сигурността, в която cargo-partner влага посредством съвременни системи и най-много посредством качествени и проследими складови процеси, " споделя експертът.

7/ Гъвкавост и досегаемост

Логистиката е извънредно динамична активност и е значимо в целия развой да има еластичност. Когато процесът е подложен на стрес, е значимо да не се " чупи ", а да реагира, като се напасне и оптимално бързо откри новата равновесна точка. Залагането на запаси във веригата на доставките може да понижи резултата от непредвидени шокове, само че тези запаси постоянно са скъпи, защото се показват в поддържането на по-високи наличия или в скъсяването на времето за превоз посредством прилагане на най-бързите транспортни връзки, които нормално костват най-вече.

Опитът на вашия логистичен екип може да ви спести най-лошите последствия от шока, само че навременната консултация с външни експерти ще помогне по-рано да се разпознава приближаващият проблем. Причината е, че експертите, посветили времето си напълно на логистиката, черпят информация от доста необятен кръг от източници, налични на пазара, както и че разполагат с богат набор от логистични решения, с които да предотвратят разтърсванията във вашата верига на доставки.

В умозаключение за складовата активност - пазарът постанова всекидневно нови правила и трендове и планирането само през призмата на разноските не е дълготраен метод. Необходимо е да търсите доста повече от квадратни метри и в своята оценка да вземете поради определящи фактори като местонахождение, спомагателни услуги и съвременни системи и не на последно място - подобаващи сътрудници за складовите услуги или за съпровождащата логистика.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР