Независимо дали осъзнават или не, около 7,6 милиарда души -

...
Независимо дали осъзнават или не, около 7,6 милиарда души -
Коментари Харесай

7,6 милиарда души са усетили последствията от глобалното затопляне

Независимо дали осъзнават или не, към 7,6 милиарда души - 96% от човечеството - са усетили въздействието на световното стопляне върху температурите през последните 12 месеца, настояват откриватели.

Но някои райони са го усетили доста по-силно и по-често от други, съгласно отчет Climate Central, мозъчен концерн за климатични науки.

Хората в тропическите региони и на дребните острови, заобиколени от поглъщащи топлота океани, са били непропорционално наранени от провокираното от индивида повишение на температурата, за което те съвсем не са съдействали.

Сред 1021 града, оценени в интервала септември 2021 година - октомври 2022 година, столиците на Самоа и Палау в южната част на Тихия океан са изпитвали най-отчетливи климатични отпечатъци, настояват откривателите в отчета.

Скоковете на температурите в тези места нормално са били четири до пет пъти по-вероятни, в сравнение с в предполагаем свят, в който световното стопляне в никакъв случай не се е случвало.

Лагос, Мексико сити и Сингапур са измежду най-силно изложените на въздействието на горещините огромни градове, като породените от индивида горещини усилват рисковете за здравето на милиони хора.

Изследователите от Climate Central, ръководени от основния академик Бен Щраус, потърсиха метод да преодолеят разликата сред световното стопляне в планетарен мащаб - нормално изразено като междинна температура на земната повърхнина спрямо по-ранен относителен интервал - и ежедневния опит на хората.

" Диагностицирането на климатичните отпечатъци разрешава на хората да схванат, че техните прекарвания са признаци на изменението на климата ", сподели Щраус пред Агенция Франс Прес. " Това съставлява предизвестие и демонстрира, че би трябвало да се приспособяваме. "

Използвайки данни за 7 десетилетия с висока резолюция за дневните температури от Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF) и две дузини климатични модели, Щраус и екипът му основават инструмент -- Индекс на климатичните промени.

Инструментът пресмята вероятността извънредно топлото време на несъмнено място в даден ден да се дължи на климатичните промени.

Например в 26 града в най-малко 250 от 365-те дни от октомври 2021 година се следи нарастване на температурата, което е най-малко три пъти по-вероятно да се дължи на изменението на климата.

" Несправедливо и трагично "

Повечето от тези градове се намират в Източна Африка, Мексико, Бразилия, дребни островни страни и Малайския архипелаг - поредност от към 25 000 острова, принадлежащи на Индонезия и Филипините.

" Ефектът от стоплянето е доста по-забележим в екваториалния пояс, тъй като там исторически е имало по-малка температурна колебливост ", сподели Щраус пред Агенция Франс Прес.

Ето за какво даже релативно скромното повишение на локалните температури, провокирано от световното стопляне, се отразява толкоз ясно на показателя, изясни той.

" Температурите на островите са мощно подвластни от температурата на заобикалящия ги океан ", сподели Щраус, който също по този начин е направил карта на плануваното влияние на покачването на морското ниво върху крайбрежните региони по света.

" Да се види, че дребните островни страни всъщност към този момент са изгубили историческия си климат - даже когато са изправени пред загубата на земята си от покачващите се морета - е доста незаслужено и трагично. "

Спешната потребност от средства за подкрепяне на уязвимите тропически страни да се приспособяват към климатичните въздействия ще бъде сложена на дневен ред, когато близо 200 страни се срещнат след 10 дни на договарянията на Организация на обединените нации за климата в Египет.

Богатите страни към момента не са изпълнили поетия преди десетилетие ангажимент да усилят финансирането на климатичните промени за разрастващите се страни до 100 милиарда $ годишно, макар че съгласно оценките на консултативната група на Организация на обединените нации по въпросите на климата - IPCC - годишните разноски за акомодация могат да доближат един трилион $ до 2050 година, в случай че стоплянето продължи с бързи темпове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР