Независимо дали ни се иска да го признаем или не,

...
Независимо дали ни се иска да го признаем или не,
Коментари Харесай

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Независимо дали ни се желае да го признаем или не, стандартите са неделима част от нашето всекидневие. Най-вероятно всеки ден чувате по какъв начин някой споделя мнение, обобщаващо възгледите за дадена обществена или етническа група. Може би даже сте съгласни с част от тях. Стереотипите могат да бъдат както положителни, по този начин и отрицателни. В множеството случаи те съдържат заключения, които нямат съвсем нищо общо с действителността. Въпреки това, известността им е изненадващо огромна. Ето и няколко образеца:
Глупавите русокоски
Едва ли има човек, който да не е чувал най-малко един виц, обвързван с това какъв брой глупави са русокоските. Въпросното изказване, несъмнено, не е учредено на никакви научни обстоятелства – цветът на косата не е обвързван с нашата просветеност. В интерес на истината, русата коса е резултат от разновидност, появила се преди почти 10 000 години. Съществува доктрина, съгласно която по-светлият цвят разрешава повече слънчева светлина да доближи скалпа. Това на собствен ред значи, че се усвоява по-голямо количество витамин D, което е доста потребно за хората, живеещи в по-студени и мрачни региони. Какъв, в действителност, е произходът на стандарта за русокоските? Смята се, че в основата му стои пиесата Les Curiosités de la Foire, премиерата на която се състояла през 1775 година Тя е основана на живота на куртизанката Розали Дюте, разказана като руса, глупава (отнемало ѝ дълго време да отговори на обикновени въпроси) и полово разкрепостена.

This day in 1940, France surrenders to Nazi Germany and signs the 'Armistice of 22 June 1940'. Hitler chose Compiègne Forest as the site to sign the armistice due to its symbolic role as the site of the 1918 Armistice with Germany's surrender of World War I.
— WWII Pictures (@WWIIpix) Французите са страхливци
Франция е страна, която заобикаля да взе участие във войни, а жителите ѝ са страхливци, предпочитащи да се предадат, в сравнение с да се борят. Това изказване се радва на изненадващо огромна известност, изключително в Съединени американски щати (въпреки че двете страни са съдружници в редица военни спорове. Не бива да се не помни, че Франция помогнала на американците да победят войските на английския крал Джордж III и да извоюват своята независимост). Според мнозина, доказателство в поддръжка на тази теза са дейностите на френската войска по време на Втората международна война. В резултат на офанзивата на Германия, управляващите в Париж били принудени да капитулират на 22 юни 1940 година Твърдението, че Франция не оказала никаква опозиция на настъпващите войски на Адолф Хитлер, не дава отговор на истината. Показателен е фактът, че в хода на яростните сражения сред двете страни били ранени или убити към 300 000 френски и 160 000 немски бойци. Историците също по този начин означават, че през по-голямата част от историята си Франция била измежду страните с най-мощни армии в света, а през днешния ден е една от страните, разполагащи с нуклеарни оръжия.

This New York student won a $250,000 prize for his research on the devastating microorganism which caused the Irish Potato Famine
— CNN International (@cnni)
Ирландците обожават картофи

Един от най-разпространените стандарти за ирландците гласи, че те са мощно привързани към картофите. В исторически проект, това изказване е ненапълно учредено на действителни обстоятелства. Към края на XVII в. картофите били употребявани по-скоро като спомагателна, в сравнение с като съществена храна в Ирландия (по това време диетата на локалните поданици била формирана най-вече от масло, мляко и зърнени продукти). В началото на XVIII в., обаче, обстановката се трансформирала и картофите се трансформирали в съществена храна на бедните, изключително през студените зимни месеци. По-голямата част от тези растения били от еднакъв вид, което се оказало сериозен проблем. Микроорганизмът Phytophthora infestans опустошил картофената годишна продукция в Ирландия през 40-те години на XIX в., което провокирало невъобразим апетит. Около един милион души починали, а най-малко още толкоз били принудени да емигрират. В наши дни, картофите надалеч не са от такова огромно значение за Ирландия. В страната се отглеждат разнообразни култури, най-вече захарно цвекло и ечемик. Статистиката сочи, че страната, в която се употребяват най-вече картофи, е Китай. Ирландия заема 59-ата позиция в тази ранглиста.

Всички евреи са скъперници

Идеята, че евреите са подготвени да създадат всичко в името на парите, има дълбоки корени. Експертите означават, че тя е залегнала в преданията за живота на Иисус Христос. В Библията е маркирано, че Юда Искариотски получил 30 сребърника, с цел да съобщи своя преподавател. В годините преди експлоадирането на Втората международна война, нацистката агитация разпространявала този стандарт, който продължава да бъде широкоразпространен и в наши дни. Независимо дали библейският роман за Юда и Христос е учреден на действителни събития или не, дейностите на един човек преди близо две хилядолетия няма по какъв начин да бъдат обвързвани със актуалните хора. Истината е, че през Средновековието, когато евреите били считани за доста заможни, множеството от тях в действителност живеели в последна беднотия. Едва след Индустриалната гражданска война някои представители на тази общественост забогатели, занимавайки се с банкерство и предприемачество. Днес, милиардери като Джордж Сорос и Марк Зукърбърг, които са с еврейски генезис, са в центъра на огромен брой тайни теории, повтарящи антисемитските послания на нацисткия режим на Хитлер.

Antisemitic carnival float had caricatures of smiling Jews, sacks of money and a rat
— The Independent (@Independent)
Мъжете са по-добри водачи от дамите

Темата за равнопоставеността сред мъжете и дамите е директно обвързвана с някои стандарти, които не стопират да бъдат споделяни и в наши дни. Един от тях гласи, че мъжете са родени да бъдат водачи и умеят да извършват своите отговорности надалеч по-добре от дамите. Това, несъмнено, не дава отговор на истината. През годините са осъществени редица проучвания, резултатите от които демонстрират, че представителите на двата пола могат еднообразно добре да извършват разнообразни задания – от промяна на електрическа крушка до ръководство на огромна компания (или държава). Някои учени даже означават, че дамите могат да бъдат по-продуктивни от мъжете. Според изследване, извършено през 2019 година, представителките на нежния пол са с към 10 % по-ефективни на работното си място от своите сътрудници – мъже. Друго проучване пък разкрива, че дамите на лидерски позиции съумяват по-лесно да изградят положителни взаимоотношения със своите подчинени и да оказват помощ за тяхното развиване. Нещо повече – те „ побеждават “ мъжете даже в категории като вдишване на самодейност и реализиране на съответни резултати.

Още от автора:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР