Независимо дали избираме следващата си дестинация за пътуване или пък

...
Независимо дали избираме следващата си дестинация за пътуване или пък
Коментари Харесай

Кои са най-безопасните държави в света

Независимо дали избираме идната си дестинация за пътешестване или пък мястото, на което желаеме да заживеем нов живот, сигурността в една страна е един от най-важните фактори, които е добре да съобразим.

Затова всяка година австралийският институт Institute for Economics and Peace разгласява данните от проучването си с показателя за световен мир (GPI).

Обобщените резултати от тази година по отношение на предходната обаче за жалост демонстрират влошена наклонност. Средното равнище на мир е спаднало с 0.07 %, което не чак толкоз изненадващо. Все отново, Covid пандемията очевидно раздруса живота на съвсем всички по света.

Въпреки това, класацията на института не се разграничава доста от предходните. Забележително е и, че страната, която е на първото място по сигурност в света, се задържа като водач към този момент за 13-а година.

Преди да споделим обаче коя е тя, както и останалите девет, ще създадем конкретизиране. За да се сформира описът, са взети поради равнището на социална сигурност и сигурност, степента на продължаващите вътрешни и интернационалните спорове, както и степента на милитаризация в съответната страна.

В рамките на тези области пък са прегледани цели 23 качествени и количествени индикатора. Сред тях са равнищата на отнемане от независимост, равнищата на убийства, смъртни случаи от вътрешни спорове, както и престъпността. А най-после резултатите се осредняват и колкото по-ниска е цифрата, толкоз по-безопасна е страната, написа Conde Nast Traveler.

Канада - 1.33
 Снимка 584327
 

Тя е освен по-голяма по територия от Съединени американски щати, само че и я изпреварва с не малко позиции в класацията. И макар че регистрира стремително нарастване на закононарушенията от ненавист (особено против азиатци) и влошена стопанска система поради пандемията, Канада в действителност усъвършенства общия си резултат спрямо предходната година. Как го е постигнала ли? Благодарение на по-малкото случаи на отнемане от независимост и спада в износа на оръжия на глава от популацията.

Чехия - 1.329
 Снимка 584328
 

Страната усъвършенства резултатите си като намалява равнищата на престъпност, военните си разноски и не отбелязва съвсем никакви случаи на тероризъм. Дори джебчийството не е главен проблем в огромните градове като Прага. Добри вести за всеки, планиращ да пътува или да живее там.

Ирландия - 1.326
 Снимка 584329
 

Миналата година тя остана отвън топ 10, само че не щеш ли тази се озовава на осмо място в класацията. Колкото и бурни да бяха някои демонстрации в Ирландия против локдауна поради пандемията, там престъпността остава ниска, стопанската система е постоянна, а доброжелателните ѝ поданици очевидно също компенсират за моментните гневни прояви на протестиращите.

Швейцария - 1.323
 Снимка 584330
 

На Швейцария също ѝ убягваше да се подреди измежду почетните 10 през миналите години, само че не щеш ли в този момент е на седма позиция. Освен с ниски равнища на престъпност, страната може да се похвали и с високите приходи на глава от популацията. Очевидно и в останалите категории бележи много постоянни стойности, тъй като в едно много ѝ куца. А точно - износът на оръжия. Оказва се, че Швейцария е измежду десетте най-големи експортьори на оръжия на глава от популацията за последните пет години.

Австрия - 1.317
 Снимка 584331
 

Успява да се задържи в класацията като една от най-безопасните страни в света, макар терористичната офанзива от ноември 2020 година, която раздруса Виена. След нея обаче държавното управление реагира бързо като вкара ново законодателство. Сега то следи доста по-отблизо причинителите на тероризъм и по този начин Австрия продължава да печели високи оценки за постоянна среда и положителни връзки със съседките си.

Словения - 1.315
 Снимка 584332
 

Дебютът ѝ в листата може и да се случва едвам през 2020 година, само че значимото е, че в този момент се задържа в него и даже се изкачва с няколко позиции нагоре. Доброто показване на Словения се дължи на ниските равнища на престъпност и риск от тероризъм. Гаранция, че всеки, който желае да прегледа красивите ѝ кътчета или пък да се придвижи за непрекъснато, ще спи умерено нощем.

Португалия - 1.267
 Снимка 584333
 

В последно време страната е определяна като все по-миролюбива. През 2014 година Португалия към момента излизаше от финансовата рецесия и беше нестабилна, само че в този момент към този момент е пристигнал ред за икономическото ѝ възобновление. Освен това задържа и ниски равнища на престъпност. Като прибавим към това и удобния средиземноморски климат и наличното опазване на здравето, не е чудно за какво от ден на ден хора са привлечени от Португалия освен като туристическа дестинация, само че и като желано място за живеене.

Дания - 1.256
 Снимка 584335
 

Въпреки че спрямо Португалия климатът е по-студен, Дания също е постоянно посещавана - както през лятото, по този начин и през зимата. Отредила си е " сребърното " трето място в класацията за най-безопасни страни в света с помощта на добре функциониращото си държавно управление, ниските равнища на корупция и заслужено систематизиране на ресурсите. А и още нещо любопитно е, че Дания е една от 29-те страни, в които дамите са доста по-удовлетворени от личния си стандарт на живот от мъжете.

Нова Зеландия - 1.253
 Снимка 584336
 

В съпоставяне с други места по света, в Нова Зеландия на практика няма вътрешни и интернационалните спорове и остава релативно незасегната от световната Covid пандемия през последните няколко години. Един от отрицателните аспекти обаче е лекото утежняване на цялостния ѝ резултат тази година. Той се дължи на увеличението на вноса на оръжия и военните разноски в страната.

Исландия - 1.1
 Снимка 584337
 

Тя за следващ път си извоюва челната позиция и публично още веднъж е най-мирната и безвредна страна в света. Исландия има едни от най-ниските военни разноски и проценти на интернационалните спорове спрямо другите страни, а процентът на арестувани хора е най-ниският в цяла Европа - 33 % на 100 000 души.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР