Независимият общински съветник и председател на неправителствената организация Спаси София

...
Независимият общински съветник и председател на неправителствената организация Спаси София
Коментари Харесай

Спаси София“ с предложение за зелен“ столичен бюджет

Независимият общински консултант и ръководител на неправителствената организация " Спаси София " излезе със предложение за бюджет на столицата. Основният фокус - София да се трансформира в " зелен и резистентен град за хората. "

За задачата се слага акцент в няколко аспекта - зелени площи, градски превоз и вложения в кварталите.

" За нас е извънредно значимо да бъдат заложени съответни цели, а бюджетът да бъде миш-маш от обособени оферти ", сподели Бонев. " Проблеми в годините бяха ниската изпълняемост, неприятното обмисляне, неналичието на планова подготвеност. Поставяме фокус най-вече на северните и западните квартали, които в годините бяха редовно неглижирани. "

В първата сфера " зелен град " се планува спомагателни 5 милиона лв. от парите за отчуждаване на терени да бъдат отделени за отчуждаване на зелени площи . Освен това 150 000 нови дървета да бъдат засадени в столичния град, да се строят нови спортни площадки и стадиони. В конкретика от НПО-то желаят създаване на спортна площадка в кв. Гео Милев, " байк парк " в кв. Орландовци и тартанова писта за тичане в Южния парк.

Що се касае до превоза - акцент, счита Бонев, следва да се сложи върху трамвайния подобен. На първо място следва да се ремонтира трамвайното трасе по бул. " Мария Луиза " в региона на Централна гара, което в плачевно положение.

" От там минават огромна част от трамвайните линии в София, даже и по път към хранилище. Заради положението на стоманения път новите трамваи, за които общината даде милиони, се разрушават, а живущите се оплакват от звук и прахуляк ", уточни общинският консултант.
 Снимка 565245
Източник:

Другите оферти в сферата са градеж на трамвайно трасе по бул. " Тодор Каблешков " от бул. " България " до бул. " Черни връх ", а в дълготраен проект продължаването му до бул. " Шипченски проход ".

В сфера на градската подвижност от " Спаси София " също по този начин упорстват за ремонт на кръстовища , намиращи се все още в обезверено положение, както и да се довърши построеният, само че от години невъведен в употреба буферен паркинг на бул. " Сливница ".

Що се касае до развиването на кварталите, то фокусът пада главно на северните и западните такива. Основна цел е решаването на казуса с неналичието на детски градини. В бюджет 2022 от " Спаси София " оферират в конкретика строителството на детска градина в " Обеля " 1, както и ремонт на 35 СЕУ " Добри Войников " в Лозенец, ремонт на поликлиники в " Обеля " 2, " Ботунец " и " Люлин ", както и строителството на " Люлин градина " - самобитен парк-спортна зона в шеста част на комплекса.
 Снимка 565246
Източник:

Предложенията ще изискват спомагателни 35 милиона лв. към общинския бюджет от плануваните, конкретизира на въпрос на News.bg Борис Бонев.

Има финансова аргументация или с други думи - има от кое място да се вземат пари, пресметнали от " Спаси София. Така да вземем за пример над 15 милиона лв. е събрала Следствен отдел към окръжна прокуратура от налог придобиване на имущество поради 20-процентния скок на покупко-продажбите с парцели и покачването на цените на недвижимостта като цяло. От налог здания пък покачването на постъпленията е с 12,4 милиона лв. поради огромния брой нови жилища, получили Акт 16. От организацията упорстват още да се индексира таксата за позволение за градеж, която е същата от 2006 година, като размерът й се усили по отношение на инфлационната разлика в годините. Така таксите от нея ще донесат 12,5 милиона лв. повече в общинската хазна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР