Независимият културен сектор ще загуби почти 7,5 милиона лева за

...
Независимият културен сектор ще загуби почти 7,5 милиона лева за
Коментари Харесай

Независимото изкуство със 7,5 млн. загуби за първото полугодие заради Ковид-19 - slava.bg

Независимият културен бранш ще загуби съвсем 7,5 милиона лв. за първото полугодие на 2020-а в изискванията на карантина и възбрана за осъществяване на обществени арт събития поради пандемията от ковид. Ако изключителните условия и невъзможността изкуство да се показва пред жива аудитория се запазят до края на годината, вредите може да надвишават 16 милиона лв.. Това заяви за „ Монитор “ режисьорът Веселин Димов, един от основателите на петицията за поддръжка на самостоятелния бранш в културата и изкуствата.

Изчисленията са на база на онлайн изследване, осъществено в интервала 22-24 март. За задачата представители на бранша отпред с културолога Нели Стоева, лекар по осведомително обезпечаване на политиките за просвета от СУ „ Св. Климент Охридски “, са обобщили резултатите от близо 500 попълнени анкетни карти. Този петък в 9 часа „ представителна извадка “ от самостоятелните актьори ще се срещнат онлайн с министъра на културата Боил Банов, с цел да обсъдят опциите за финансова и логистична поддръжка.

Въпросникът „ Независим културен бранш в България – март 2020 г.” имаше за цел да набере данни за самостоятелния арт бранш, най-много по отношение на директните и евентуалните му загуби от оповестеното изключително състояние. Резултатите ще бъдат употребявани като мотив пред институциите за въвеждането на обезщетителни ограничения за обезвреждане на вредите в този бранш и неговото запазване като цяло.

Анкетата е попълнена тъкмо от 496 души: 68% от тях са физически лица, а 32% - представители на организации в самостоятелната културна сфера. Най-много от участниците в допитването са от региона на театъра и музиката – надлежно 43% и 29%, което е разумно, защото театралните изкуства ще са най-пряко и надълбоко наранени от обстановката. Следват мениджъри и уредници в областта на културата и изкуствата (24%), представители на образните изкуства (23%), кино (22%), танц и пърформанс (21%). Най-слабо са се присъединили хората от полето на литературата и превода (5%). Има и 7% участници от други области – цирк, мода, дизайн, снимка, реституция, грим, обучение по изкуства и други

Източник: Monitor

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР