Независимите депутати, подкрепящи почетния председател на Движението за права и

...
Независимите депутати, подкрепящи почетния председател на Движението за права и
Коментари Харесай

ДПС: НС трябва да разшири списъка от потенциални служебни премиери

Независимите депутати, подкрепящи почетния ръководител на Движението за права и свободи Ахмед Доган, излязоха с позиция, с която подкрепят решението на президента Румен Радев да не подписва декрет за сформиране на длъжностен кабинет с министър председател Горица Грънчарова- Кожарева. 

Според ДПС-Доган " съставът на служебното държавно управление би трябвало да е без зависимости от Пеевски ". Държавният глава отхвърли да подпише указа поради оставянето на Калин Стоянов на поста вътрешен министър.

" Приемаме изразения от президента отвод да издаде декрет за държавно управление на госпожа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов поради неговите съображения, че това основава политическо напрежение в предизборна обстановка. Такава позиция беше изразена от редица от парламентарно показаните политически сили, в това число и от нас - Движение за права и свободи (без Пеевски и група), преди издаването на указа за министър-председател за госпожа Кожарева. Най-важната задача на служебното държавно управление е да провежда почтени, свободни и демократични избори. Но също по този начин е значимо предизборната акция да се организира в една спокойна конюнктура. А това очевидно няма да по какъв начин да стане с посочения от госпожа Кожарева министър на вътрешните работи ", написа в позицията на депутатите.

Те означават още, че Народното събрание би трябвало да поеме отговорността да попълни листата с имена, от който Радев може да избира длъжностен министър председател след измененията в Конституцията от края на 2023 година

По време на срещата с Кожарева, президентът прикани националните представители да създадат нужното, с цел да разширят листата от евентуални служебни министър председатели по новата конституция, с цел да му бъде даден и по-широк избор.

" След обръщението на президента Народното събрание да направи нужното да се попълни, доколкото е допустимо в наличното малко време, описът с вероятни претенденти за министър председател по " домовата книга ", пред Народното събрание стои сериозната отговорност да направи това. Ние от Движение за права и свободи (без Пеевски и група) се надяваме всички да сме на висотата на своята отговорност и да не допуснем основаването на конституционна рецесия ", означават от ДПС-Доган.

В тази връзкаот ПП-ДБ поканиха председателя на Народното събрание и всички политически партии без ДПС-Пеевски на съвещания на следващия ден в 12:00 часа. От обединяването оферират по време на консултациите да бъдат разисквани задвижването на процедурата по приемане на импортирания в деловодството на Народно заседание законопрокет за изменение и допълнение на Закона за Сметната палата, изборът на човек с високо публично доверие за заместник-председател на Сметната палата и да обсъдят други вероятни варианти за най-бързо дотъкмяване на конституционната процедура по желание на длъжностен кабинет. 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР