Независими културни организации и творци на свободна практика поискаха помощ

...
Независими културни организации и творци на свободна практика поискаха помощ
Коментари Харесай

Творци искат помощ от държавата заради извънредното положение

Независими културни организации и създатели на свободна процедура желаеха помощ от страната, с цел да оцелеят и след изключителното състояние, наложено поради разпространяването на ковид. Стотици културни събития бяха анулирани или отсрочени за неопределен срок поради възбраните за събиране на доста хора на едно място, наложени от държавното управление.

В писмо до министъра на културата Боил Банов, както и до представители на законодателната и изпълнителната власт самостоятелни културни организации и създатели, които не получават дотация от страната, желаят да получат парична помощ за времето, в което не могат да работят.

" Много от нас остават без приходи за неопределен срок, което съществено рефлектира върху персоналния и обществения статус на нас и нашите фамилии. В страните от Европейския съюз и по света такива механизми се създават, а ваши сътрудници към този момент излязоха с публични изказвания, че няма да изоставят хората, работещи в културните промишлености, без значение дали са от държавни, общински или частни структури ", написа в писмото.

Творците оферират да се дефинира " месечна безплатна финансова отплата за самостоятелни културни институции и организации, интензивно работещи към сегашния миг, както и за ощетените от обстановката създатели на свободна процедура ". Искат въпросното обезщетение да се получава за интервала от 8 март 2020, когато бяха затворени кина, театри, галерии, до отпадането на възбрана за осъществяване на културни събития.

" Смятаме за неотложно да се направи разбор на прогнозните загуби на самостоятелния културен бранш в България до края на първото полугодие на 2020 година, с цел да се обхване размерът на претърпените вреди от бранша ", написа в писмото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР