Незащитени документи изтекоха от акаунт на здравното министерствоВ много страни

...
Незащитени документи изтекоха от акаунт на здравното министерствоВ много страни
Коментари Харесай

Приложение ще показва COVID-19 статуса на британците

Незащитени документи изтекоха от акаунт на здравното министерство

В доста страни към този момент се създават и внедряват проследяващи COVID-19 приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

М инистерство на опазването на здравето на Обединеното кралство създава и скоро ще пусне приложение за следене на COVID-19. То ще демонстрира „ с татус ” на хората, инфектирани с ковид, и ще споделя данни за тяхното местонахождение в действително време.

Документ, озаглавен „ Развитие на артикул: Първа версия ” и маркиран като „ Официално – Сензитивен ”, бе открит беззащитен в акаунт на здравното министерство в Гугъл Drive. Той включва слайдове с подробна информация по отношение на функционалности и насоки за разработка на приложението.

От слайдовете се вижда, че чиновници в министерството на опазването на здравето и обществените грижи се тормозят от това, че събираните от приложението данни и тяхното пояснение могат да доведат до „ социална суматоха ”, която ще окаже спомагателен напън върху здравните институции и администрация.

На един от слайдовете, който наподобява повърхностен, се виждат детайлности по отношение на функционалности, планувани за включване в последващи версии на приложението.

„ Събиране само на публични данни като пощенски код, демографска информация и местонахождение, с цел да се обезпечи по-ефективно обмисляне на запаси ”, се споделя в документа. Той е с дата на основаване 25 март, само че се вижда, че последният достъп датира от средата на април.
още по тематиката
В допълнение, документите разкриват другите критерии и упования за триумф на приложението, както и прогноза по отношение на % на хората, които ще изтеглят и употребяват приложението.

От други бележки, прикрепени в долната част на един от слайдовете, се вижда, че в последваща версия на приложението може да бъде въведена функционалност „ Статус Covid-19 ”. Изброени са  пет разновидността: „ Карантина ”, „ Само изолираност ”, „ Социално разграничаване ”, „ Предпазване ” и „ Нито едно ”, като се чака потребителят самичък да актуализира статуса си.

Подобни ограничения в битката си против COVID-19 приложи Китай,  където приложение назначава специфичен здравен код на всеки човек. Различните здравни кодове дават на хората разнообразни свободи, като да вземем за пример опция за излизане от вкъщи или пътешестване в границите на Китай.

От препоръчаното в изложените документи излиза наяве, че в бъдеще може да се изисква по-пълна информация от популацията. Понастоящем приложението ще събира единствено част от пощенския код, за опазване на дискретност и персонални данни на хората.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР