Незаконосъбразно и основано на неверни факти - така отстраненият временно

...
Незаконосъбразно и основано на неверни факти - така отстраненият временно
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Незаконосъбразно и учредено на погрешни обстоятелства - по този начин отстраненият краткотрайно подуправител на Българска народна банка Андрей Гюров назова в изказване решението на Комисия за противопоставяне на корупцията, оповестено по-рано, с което го отстранява заради несъответственост със заемания пост. По думите на Гюров става дума за " предумишлено пояснение на закона и отвод да се изяснят събитията по случая ".

" Убеден съм, че решението на КПК е политически стимулирано и съставлява целеустремено превратно пояснение на обстоятелства. Случаите на несъответственост са изчерпателно изброени в за Българската национална банка и той НЕ не разрешава присъединяване на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и присъединяване като съучастник в сдружения с лимитирана отговорност ", написа Гюров.

Според него решението на КПК слага Управителния съвет на Българска народна банка в деликатната обстановка да отбрани независимостта на националната централна банка в основен миг в процеса на интеграция на Република България в еврозоната. Той споделя още, че е " подготвен да пази правата си по планувания законов ред ", както и да окаже подпомагане на Управителния съвет на Българска народна банка.

По закон решенията на КПК могат да се апелират пред съда.

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков също видя политически претекст в дейностите против Гюров, който беше народен представител и член на партията, преди да бъде определен за подуправител на Българска народна банка. " (Делян) Пеевски стартира “отстрел ” на евентуални служебни министър председатели, които са отвън негов надзор. След 6 несполучливи мандата, ГЕРБ и Движение за права и свободи излъчват уязвимост с тези обезверени ходове. Най-големият им проблем е, че постоянно преиграват. ", написа Петков във фейсбук.

С последните промени в Конституцията, за които гласоподаваха и ГЕРБ, и Движение за права и свободи, президентът има право да избира длъжностен министър-председател измежду стеснен брой хора, които заемат висши държавни постове. В това число са и подуправителите на Българска народна банка.

Кирил Петков сподели още, че в петък от ПП-ДБ ще внесат в Народното събрание разпоредбите за избор на нови членове на антикорупционната комисия. В 49-ото Народно заседание беше изменен законът, само че не беше заменен съставът на органа, тъй като нямаше съгласие с ГЕРБ и Движение за права и свободи по какъв начин да стане това. Антикорупционната промяна е след изискванията на Европейската комисия за разпределяне на следваш транс за България от Плана за възобновяване и резистентност. " Тъкмо ще разберем кое им е по-важно: парите по ПВУ за българските бизнеси и жители, или да запазят контрола над тези бухалки ", добави Петков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР