Незаконното включване към водопровода и кражбата на вода ще се

...
Незаконното включване към водопровода и кражбата на вода ще се
Коментари Харесай

Грози ви глоба до 10 000 лева, ако нямате водомер, а ползвате вода

Незаконното включване към водопровода и кражбата на вода ще се санкционира с от 2000 до 10 000 лв., а при наново нарушаване глобата ще се удвоява. Това планува новият закон за ВиК услугите, който министърът на районното развиване Андрей Цеков е разпратил на останалите министри в държавното управление и регионалните управи. С приемането на новия ВиК закон ще бъдат изпълнени условията на Националния проект за възобновяване и управление  да се отдели регулацията на ВиК сектора  от КЕВР в нов независим воден регулатор.

Въвежда се  нова конструкция на цените, основана върху гарантиране на минимални разноски за прилагане на ВиК системата.

Структура

Цената на ВиК услугите  ще включва два съставния елемент. Единият за достъп до услугите и вторият за употребявани количества доставена, отведена и пречистена вода, написа " Телеграф ". Цената за достъп до ВиК услугите в действителност е за свързването на съответния консуматор към мрежата и опцията при отваряне на крана на чешмата по нея да потече вода.  Тя ще се заплаща даже потребителят да не е точил вода през месеца.

Новата регулаторна комисия ще контролира цените по един от три метода. Според " Норма на възвращаемост на капитала “, " Горна граница на цени “ или съгласно " Горна граница на доходи “. Регулаторът ще дефинира обществена търпимост на цената на ВиК услугите за съответната административна област. Ще управлява одобрената цена, индикаторите за качество и осъществените разноски за реализиране на заложените индикатори

Наказания

Забранява се прилагане на ВиК услуги без инсталиран водомер. Нарушителите на разпоредбите за употреба на водопроводната и канализационната система ще бъдат глобени с от 500 до 5000 лв.. Ако строител повреди ВиК системата, пробие тръбопровод или канализация, ще бъде осъден със сума от 10 000 до 25 000 лв.. Ако повтори, глобата е двойна. 

ВиК оператор, който дава услугите по цени по-високи от одобрените от водната регулаторна комисия, ще бъде осъден с имуществена глоба от 50 000 до 200 000 лв., планува още планът на ВиК закона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР