Незабавно трябва да се прекрати мандатът на Гешев. Това е

...
Незабавно трябва да се прекрати мандатът на Гешев. Това е
Коментари Харесай

Преговорите за правосъдие: Незабавно прекратяване на мандата на Гешев

Незабавно би трябвало да се приключи мандатът на Гешев. Това е водещото предложение измежду концепциите на Демократична България и Има Такъв Народ, изложено по време на директно излъчените договаряния за държавно управление в раздел " Правосъдие ".

" Трябва да се употребяват всички законови механизми да бъде преустановен неотложно мандата на сегашния основен прокурор Иван Гешев и да се понижи мандатът на основния прокурор от 7 на 5 години ", съобщи Надежда Йорданова от Демократична България. " Промяна на пълномощията му на законово равнище и да се лимитират единствено в покачване и поддържане на наказателно обвиняване, а всички останали функционалности оптимално да бъдат лимитирани ", уточни тя. 

Първата мярка е закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. " За всички е ясно, че профилираното правораздаване се употребява, с цел да се ударят тези, които са неуместни ", акцентира Йорданова.

Според нея е належащо да има самостоятелен съд, промяна в прокуратурата, която да стане ефикасна и демократично отчетна, промяна в регулаторните органи по този начин, че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да работят в публичен интерес.

Висшият правосъден съвет би трябвало да се състои от съдии, определени от съдии. Това съобщи доцент доктор Атанас Славов от Демократична България. Според него Висш съдебен съвет би трябвало да се раздели на две - прокурорски съвет и съвет на съдиите.

По думите му политическото кадруване във Висш съдебен съвет би трябвало да спре. 

Антикорупционната комисия КПКОНПИ притегля вниманието нормално с дейности оттатък законовите стандарти и в този тип няма по какъв начин да продължи да съществува, уточни съобщи Атанас Славов.
Преговорите за държавно управление: Обединение към концепцията Министерството на стопанската система да бъде и на нововъведенията
Участниците в диалозите за сформиране на съдружно държавно управление продължиха със съставянето на описи с концепциите, по които имат единод...

Андрей Михайлов от Има Такъв Народ напомни, че в 46 Народно заседание няколко пъти са " кръстосали шпаги с Гешев ". Депутатите поканили Гешев на полемика, а той декларирал, че ще изиска Конституционният съд да разгласи тази опция за противоконнституционна. " В нашата стратегия е заложена опцията за директен избор, само че това отново е обвързвано с промени в Конституцията ", сподели Михайлов. 

От Има Такъв Народ показаха още, че електронното правораздаване е доста значимо - не просто видеоконферентна връзка, а протоколи от правосъдни съвещания, подаване на тъжби с КЕП, опция за бързо изговаряне, електронно приканване. От партията считат, че би трябвало да се криминализира злоупотребата с публични поръчки.

По отношение на КПКОНПИ от Има Такъв Народ оферират или да се извади оперативната дирекция от ДАНС, или да се резервира там, само че с нараснал надзор. Депутатите от Има Такъв Народ считат, мче техният вид е промеждутъчен сред Демократична България и Българска социалистическа партия. Според Андрей Михайлов " кръгът следени лица е уголемен до безумство ".

" Народното събрание стана за смях със законите, които създава ", съобщи Ива Митева, ръководител на последните два Народното събрание. Според нея би трябвало ЦИК тда бъде деполитизирана, а съставът да бъде понижен до 7-9 членове. " Резултатите от изборите демонстрират, че имаме проблем с изборната система и да създадем разбор за какво е тази незаинтересованост и митинг и да проведем дебата дали не е нужна нова система ", уточни Митева.

Филип Попов от Българска социалистическа партия съобщи, че имат няколко целта: възобновяване качеството на законодателния развой, закриването на профилирания съд и прокуратура, въвеждане на правосъден надзор върху отхвърли да се образува досъдебно произвеждане против основния прокурор, преобразяване на Комисията за КПКОНПИ от бухалка в обикновено работещо звено.
Преговорите за кабинет: Какво оферират обособените партии за стопанската система? (ВИДЕО)
Започнаха диалозите за съдружно съглашение сред " Продължаваме промяната " и представители и специалисти на още три партии - " Демокр...

" Гешев не го разясня - това е задачата на всички. Нямаме разлики. Желанието е оргомно, само че огромна част от нещата са записани в Конституцията. С промени в Закона за правосъдната власт може да докараме нещата ненапълно, даже и до дъно ", уточни Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

От " Продължаваме промяната " концепциите заключи Кирил Петков. " Обсъдихме с нашите 67 бъдещи депутати, че отиване към корупция е форма на изменничество, бихме били безусловно безкомпромисни да желаеме най-строги санкции ", сподели той.

" Като министър на стопанската система, на всеки диалог, обвързван с инсвеститор в България, третото изречение беше неналичието на правораздаване и корупцията. Думата корупция сега е бранд, с която се свързва България ", акцентира Петков.

Той изрази вяра, че ще се постави завършек на лобизма и " ще имаме оптималната хигиена ".

" Бих се радвал гравният прокурор, като създадем болшинство, той да си подаде самичък оставката. Надявам се, че той гледа сега. Време е да се отдръпна, смяната е пристигнала с задоволително болшинство в парламемента ", сподели още Петков по време на директното лъчение на договарянията.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР