Нейното очарование е очарованието на живота. Неведомата й сила е

...
Нейното очарование е очарованието на живота. Неведомата й сила е
Коментари Харесай

Най-красивите гори по света

„ Нейното обаяние е очарованието на живота. Неведомата й мощ е във властното й омагьосване на сурова и нежна майка, която ражда, кърми, която дава и ни закриля, въодушевява и подарява.
Какво ли не е дала тя на хората! Списъкът на нейните благодати, който почва с въздуха и свършва с водата, е общоизвестен и безконечен, само че на нейния празник не за тия благодати ми се желае да приказваме: за въздуха, водата и дърветата, само че за хубостта и вълшебствата на „ зеления мир “, които не влизат в индустриалните проекти и сметки, за нетленните й блага, за нейните удивителни загадки.
Една мистерия са да вземем за пример шумовете в гората… Представете си: лятна по здрач в боров лес. Неми дървета, застинали в сънливост. Клони, потънали в мир. Листа, които отпочиват след душната горещина. Изведнъж долавяш някакъв звън, наподобяващ на жужене. Бръмчене от тихи струни, звъннали над тебе като ария. Озърташ се — на никое място никаква жива душица! Кой тогава създава дивната мелодия, която те опива? Откъде се носи тя? От тавана на гората ли се процежда студен въздух или от земята се подвигат нагорещени талази, уловени от мембраните на милионите иглици? Озърташ се — на вятъра! Пеят струните невидими — галят те, потопяват те в чудната си ария и по-късно ти забравяш — външни ли са тия струни или те са струните ти вътрешни, екнали в благозвучие с немите стволи и притихналите клони на бориките.
Залезе слънцето, стъмни се и звънтенето изчезне и до ушите ти дохвърчат звуци нови, непредвидени, ту скърцане на зъби, като че някого бесят, ту задавени въздишки, като че се простят бор с бор, като че бор с бор се люби, като че се дави бор с бор! Въздишките се сменят с драскане на нокти, драскането — със свистене, което замира последователно, с цел да се трансформира в вопъл.
Тъй звучи тихата гора и като го избива ту на тъжба, ту на страхове и пристрастености, въвлича те в своите тъжби, нагорещява те със своите пристрастености, вълнува те със своите драми и те прави съизвършител! “

– Николай Хайтов – „ ГОРА “

Синчец в гора Хале, Белгия

От края на април до началото на май няколко декара гора се оцветяват в незабравим наследник килим от див синчец.

Тунели всред тополи в Орегон
Арашияма, бамбукова гора в Киото, Япония.

Вълшебна зима в Квебек, Канада.
Черната гора през нощта в Баден-Вюртемберг, Германия.
Дълбоко в зелената гора, Франция.
Горски тунел покрай Халнейкър, Англия.
Игра на светлината във Финландия.
Приказна гора в Белгия.
Гора в Белите Карпати през есента.
Забележителна гора в жълто.
Дълбоко в мъгливата гора, Испания.
Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР