Неймар стана най-скъпият футболист в света, след като премина от

...
Неймар стана най-скъпият футболист в света, след като премина от
Коментари Харесай

Неймар се нареди при Кройф, Марадона, Роналдо и Зидан

Неймар стана най-скъпият футболист в света, откакто мина от Барселона в ПСЖ против 198 милиона паунда (222 милиона евро). Така 25-годишният бразилец се оказа в компанията на играчите, ставали най-скъпи в света през годините. В листата има същински митове на футбола като Кройф, Марадона, Баджо, Зидан и Роналдо.

Футболната версия на уеб страницата на известната спортна телевизия ESPN направи ретроспекция на най-скъпите играчи в света в актуалната футболна епоха.

 1973 година ЙОХАН КРОЙФ (от Аякс в Барселона) – 922 000 паунда
През 1961 година испанецът Луис Суарес мина от Барселона в Интер за 152 000 паунда и стана първият футболист, струващ над 100 000 паунда. Първият състезател, който беше оценен на повече от половин милион беше Кройф. Неговото въздействие върху каталунския гранд се усеща и през днешния ден, макар че от прехвърлянето му в клуба минаха над 40 години.

 1975 година ДЖУЗЕПЕ САВОЛДИ (от Болоня в Наполи) – 1,2 млн. паунда
Мнозина смятат, че Тревър Франсис е първият футболист, платен за един милион паунда, когато през 1979 година смени Бирмингам с Нотингам Форест (дори тогава именитият Браян Клъф твърдеше, че прехвърлянето е за 999 999 паунда, с цел да понижи напрежението върху нападателя). Всъщност точно италианецът е първият футболист, за който са платени повече от един милион паунда.

 1976 година ПАОЛО РОСИ (от Ювентус във Виченца) – 1,75 млн. паунда
Едва на 20 години Роси се оказа най-скъпият футболист в света, когато Виченца го откупи от Ювентус. Четири години по-късно ще се върне при „ бианконерите “, само че в това време ще си е проработил дисквалификация поради присъединяване в черно тото, а по-късно ще стане любим на цяла Италия с изявите си на Мондиал'82 и главната си роля за спечелването на международната купа.

 1982 година ДИЕГО МАРАДОНА (от Бока Хуниорс в Барселона) – 3 млн. паунда
Може и да е една от най-големите митове на футбола и два пъти да е бил най-скъпият футболист в света, само че аржентинецът не съумя да изведе Барселона до спечелването на купата в Испания за двегодишния си престой в Каталуня.

 1984 година ДИЕГО МАРАДОНА (от Барселона в Наполи) – 5 млн. паунда
Марадона е обожествен в Неапол, откакто по време на престоя си в клуба донесе на неаполитанците две шампионски трофеи, Купата и Суперкупата на Италия, както и Купата на УЕФА. През 1986 година завоюва и международната купа с Аржентина.

 1987 година РУУД ГУЛИТ (от ПСВ Айндховен в Милан) – 6 млн. паунда
Един от най-хубавите футболисти на своето потомство, Гулит донесе проливен дъжд от титли на Милан с прехвърлянето си в отбора. Сред триумфите са три шампионски трофеи на Италия и два КЕШ-а.

 1990 година РОБЕРТО БАДЖО (от Фиорентина в Ювентус) – 8 млн. паунда
Италианецът незаслужено е помнен с пропусната решителна дузпа на финала на международното състезание през 1994 година Баджо беше извънреден футболист и завоюва Серия „ А “ с два друга клуба – Ювентус и Милан.

 1992 година ЖАН-ПИЕР ПАПЕН (от Марсилия в Милан) – 10 млн. паунда
Папен оказа помощ на „ росонерите “ да завоюват купата в Италия през 1994 година, само че през същия сезон не съумя да попречи на някогашния си френски отбор да победи Милан на финала на Шампионската лига.

 1992 година ДЖАНЛУКА ВИАЛИ (от Сампдория в Ювентус) – 12 млн. паунда
Виали направи доста сполучлива кариера при „ бианконерите “, която му донесе спечелването на шампионската купа, Купата и Суперкупата на Италия, Шампионската лига и Купата на УЕФА

 1992 година ДЖАНЛУИДЖИ ЛЕНТИНИ (от Торино в Милан) – 13 млн. паунда
Лентини беше прочут с прелестния си дрибъл и пробивите по крилото и завоюва три шампионски трофеи на Италия с Милан. За страдание автомобилна злополука през 1993 година докара до срив във формата и загуба на скоростта на терена. Успя да се върне в игра и беше запаса в изгубения край на Шампионската лига през 1994 година.

 1996 година РОНАЛДО (от ПСВ Айндховен в Барселона) – 13,2 млн. паунда
20-годишният по това време бразилец беше разгласен за най-хубавия футболист в света за 1996 година – най-младият притежател на премията. Сезонът му в Барселона остава като един от най-паметните през последните 20 години. Голът му против Компостела през октомври 1996 година е считан за един от най-красивите в историята и провокира испанското издание „ Ас “ да излезе със заглавие на първата си страница: „ Пеле се завърна! “

 1996 година АЛАН ШИЪРЪР (от Блекбърн в Нюкасъл) – 15 млн. паунда
Головата машина на Англия се разписа пет пъти на Евро'96 и стана топ изпълнител на шампионата. Въпреки големия интерес на Манчестър Юнайтед, той подписа с отбора от родния си град Нюкасъл.

 1997 година РОНАЛДО (от Барселона в Интер) – 19,5 млн. паунда
Като състезател на „ нерадзурите “ Феномена за трети път в кариерата си стана Най-добър футболист в света за годината. След това обаче започнаха проблемите с травмите, които лишиха част от блясъка му. Въпреки това съумя да завоюва Купата на УЕФА с Интер.

 1998 година ДЕНИЛСОН (от Сао Пауло в Бетис) – 21,5 млн. паунда
По време на спорния си престой при „ зелено-белите “ от Севиля бразилецът съумя да изпадне от Примера дивисион и по-късно да завоюва промоция за испанския хайлайф. Беше част от състава на Бразилия, станал международен първенец през 2002 година.

 1999 година КРИСТИАН ВИЕРИ (от Лацио в Интер) – 32,1 млн. паунда
Престоят на нападателя в Интер беше едно огромно отчаяние. Контузиите попречиха на реализирането на бленувания от почитателите дует сред Виери и Роналдо. Освен това загуба от Лацио в последния кръг на сезон 2001/02 лишиха „ нерадзурите “ от спечелването на първата купа на отбора след 1989 година.

 2000 година ЕРНАН КРЕСПО (от Парма в Лацио) – 35,5 млн. паунда
Най-големият триумф на аржентинеца в Лацио беше триумфът за Суперкупата на Италия след 4:3 над Интер, само че по този начин и не съумя да завоюва шампионската купа с „ орлите “.

 2000 година ЛУИШ ФИГО (от Барселона в Реал Мадрид) – 37 млн. паунда
С този трансфер е обвързвана и една от най-паметните картини в историята на футбола – хвърлената свинска глава край флагчето за корнера по време Ел Класико през 2002 година. Португалецът обаче имаше сполучлив престой на „ Сантяго Бернабеу “ и завоюва две шампионски трофеи, два пъти Суперкупата на Испания и по веднъж Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа.

 2001 година ЗИНЕДИН ЗИДАН (от Ювентус в Реал Мадрид) – 46,6 млн. паунда
Вероятно най-оправданите пари в целия лист. Зидан вкара победния гол за успеха над Байер (Леверкузен) на финала на Шампионската лига през 2002 година. В момента като треньор на тима завоюва два пъти шампионата в две следващи години, а донесе и шампионската купа от Примера дивисион на „ Сантяго Бернабеу “.

 2009 година КРИСТИАНО РОНАЛДО (от Манчестър Юнайтед в Реал Мадрид) – 80 млн. паунда
Още един футболист, за който може да се твърди, че е оправдал платената трансферна сума. Откакто е в Реал (Мадрид) португалецът завоюва три пъти „ Златната топка “, завоюва три пъти Шампионската лига, две шампионски трофеи, два пъти Купата на Испания, веднъж Суперкупата на страната, веднъж Суперкупата на Европа и два пъти Световното клубно състезание.

 2013 година ГАРЕТ БЕЙЛ (от Тотнъм в Реал Мадрид) – 86 млн. паунда
Първият футболист, за който бяха платени над 100 милиона евро. Уелсецът се радва на сполучлив престой на „ Сантяго Бернабеу “ и досега има три трофеи от Шампионската лига, една от Примера дивисион, веднъж победи в Кралската купа, два пъти в Суперкупата на Европа и веднъж Световното клубно състезание.

 2016 година ПОЛ ПОГБА (от Ювентус в Манчестър Юнайтед) – 89,3 млн. паунда.
Французинът напусна „ Олд Трафорд “ през 2012 година, откакто сътрудникът му Мино Райола се скара със Сър Алекс Фъргюсън. Четири години по-късно Погба се върна в Манчестър Юнайтед и в първия си сезон оказа помощ за спечелването на Лига Европа, вкарвайки на финала против Аякс при успеха с 2:0.

 2017 година НЕЙМАР (от Барселона в ПСЖ) – 198 млн. паунда
Футболният свят беше разтресен, когато ПСЖ публично разгласи прехвърлянето на бразилеца, макар че от няколко дни единствено се очакваше всичко да бъде официализирано. Така беше развалено прословутото трио на Барселона – МСН (Меси-Суарес-Неймар), а Неймар стана най-скъпият футболист в света. Цената му двойно по-голяма от парите, платени за Погба година по-рано.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР