Неврологичните усложнения при боледуване от грип могат да се проявят

...
Неврологичните усложнения при боледуване от грип могат да се проявят
Коментари Харесай

Опасно е : Грипът може да порази нервната систрема

" Неврологичните затруднения при боледуване от грип могат да се проявят със признаци както от централната, по този начин и от периферната нервна система. Те са по-чести в детска и юношеска възраст и по-редки при възрастните пациенти. Разбира се, заболели с подлежащо неврологично заболяване имат по-висок риск от затруднения и по-тежко протичане на инфекцията. Най-честият, само че неспецифичен признак при вирусна зараза е главоболието, а по-възрастните пациенти, наред с общата изнемощялост и безапетитие, може да се оплакват от зашеметяване и обща уязвимост ". Това сподели доцент доктор Стефка Мантарова-Вълкова, д.м., шеф на клиника „ Нервни заболявания ” на ВМА, оповестява Дарик.

" Макар и рядко, някои от затрудненията при засягане на централната нервна система могат да бъдат животозастрашаващи – енцефалити, енцефалопатии, трансверзални миелити, остра некротизираща хеморагична енцефалопатия или изострен дисеминиран енцефаломиелит ", добави тя. По думите ѝ признаци от централната нервна система са комплициране, дезориентация, унесеност, гадене и повръщане без облекчение, епилептични пристъпи. По-рядко като затруднение е развиването на исхемичен мозъчен инсулт или нарушаване на равновесието под формата на малкомозъчна атаксия.

" Най-честа изява от страна на периферната нервна система е синдрома на Гилен-Баре. Неговата клинична симптоматика се появява няколко седмици след преболедуване с прогресираща уязвимост за крайниците и изменена сетивност. Симптомите могат да са леки – от изтръпвания и дискретни парези до невъзможна независима походка и дихателна непълнота ", разясни още експертът.

" Боледуването от грип има избрани специфики при пациенти с неврологични болести като деменция, паркинсонизъм, множествена склероза, епилепсия и при лицата с рискови фактори за исхемичен мозъчен инсулт. При възрастни пациенти над 65 години и невродегенеративни болести рискът от затруднения при боледуване от грип е по-висок и лекуването би трябвало да се организира с нараснало внимание и при нужда да бъдат приети в болница. При тези заболели възпалителният развой може да протича без фебрилитет, само че да се следят промени в държанието, паметови нарушавания, синкопи ", посочи доктор Мантарова.

Тя припомня, че предварителната защита е от значително значение – ограничение на контактите с заболели от вирусни инфекции, да се съблюдава прецизна хигиена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР