Неврологът доц. Росен Калпачки и кардиологът проф. Арман Постаджиян демонстрираха

...
Неврологът доц. Росен Калпачки и кардиологът проф. Арман Постаджиян демонстрираха
Коментари Харесай

Как бързата реакция спасява животи

Неврологът доцент Росен Калпачки и кардиологът проф. Арман Постаджиян демонстрираха със случаи от практиката си по какъв начин бързата реакция избавя животи и от какъв брой значително значение е времето за диагностика и лекуване по време на експертна среща за потребността от експресна диагностика при изострен миокарден инфаркт и инсулт, която се организира през вчерашния ден в УМБАЛ „ Св. Анна “-София.

Доц. Калпачки описа случай от 2022 година Тогава 36-годишна жена, бременна в 20-та гестационна седмица получава инсулт, до момента в който се подготвя за лягане късно вечерта. Съпругът й вижда, че дамата стартира да фъфли и вижда, че нещо не е наред. Докато още следи тази смяна, при дамата се развива тежка симптоматика – парализирана дясна половина на тялото със загуба на говора и брачна половинка мята жена си на колата и я докарва в Спешното поделение на УМБАЛ „ Св. Анна “ на 30-тата минута след началото на инсулта.

„ Това е решаващото. Магьосници да сме, в случай че беше пристигнала на втория час, резултатът нямаше да е същият. Тук стигнахме даже до ангиография с изключение на елементарния скенер, с помощта на съвършената организация в Спешно поделение, и видяхме задръстване на междинна мозъчна артерия с 5-сантиметров тромб. Въпросът беше, че и двете благоприятни условия за характерно лекуване, застрашаваха детето. Тромболизата по документи е неразрешена при бременност. Механичната тромбектомия наподобява прекрасен способ, само че до момента в който се прави има съществено рентгеново облъчване. Това е способ, който изисква дейности под рентгенов надзор. Избрахме и двете благоприятни условия. 43 минути след началото на инсулта започнахме с тромболиза, тъй като чакахме екипа за тромбектомия, която направихме 140 минути след началото на признаците. Четирима сътрудници държаха оловна престилка над корема на дамата по време на цялата процедура “, описа доцент Калпачки.

Той добави, че дамата е била с тромбофилия – т.е. не е невероятно на 36 години при първа бременност да получи типичен инсулт. „ Без това лекуване нямаше да има бебе, а щеше да има една парализирана, тежко инвалидизирана жена в най-хубавия случай “, безапелационен беше доцент Калпачки.

Проф. Постаджиян пък описа случай от предходната година. Става въпрос за 32-годишна жена, която постъпила в болничното заведение с елевационен миокарден инфаркт (класическата форма на инфаркт на миокарда – б.р.), дружно с едногодишното си дете.

„ Кардиологията е относително елементарна компетентност, когато приказваме за инфаркт. В 99% от случаите имаме атеросклеротична плака, която е руптурирала. Когато приказваме за плака, тя се е образувала от холестерол. Това, което беше забавно за това момиче е, че тя има татко, умрял от миокарден инфаркт и чичо, умрял от миокарден инфаркт. Тя е на 32, нейният неприятен холестерол беше 9.2, а общият холестерол – 14 “, сподели проф. Постаджиян.

Той добави, че 32 години е сериозна възраст и при тези индикатори и фамилна дислипидемия е меко казано необичайно да не се започва терапия. „ Хората с фамилна дислипидемия нямат различен рисков фактор. Те са слаби, нямат диабет, нямат високо кръвно, имат единствено неприятен холестерол. И това е прототипът на доста ясно заболяване. Имаш неприятен холестерол и правиш инфаркт. Не правиш толкоз постоянно инсулт или други болести, само че правиш инфаркт, тъй като има директна връзка “, безапелационен беше проф. Постаджиян.

„ Времето е извънредно значимо и за сърцето. Практически няколко часа след миокардния инфаркт, имаме зона на некроза, от втория час насетне тази зона надвишава 50% от засегнатия миокард. Ако го допуснем, това ще са хората, които ще усилят броя на тези със сърдечна непълнота. Това дефинира и времевия прозорец, в който би трябвало да се намесим, с цел да спасим този миокард. В цялата тази исхемична каскада би трябвало да си помогнем с образна и биомаркерна диагностика. Тропонинът не е нула, има множества изявления за смисъла му в общата популация, нарасналите му равнища демонстрират неприятна прогноза, само че според от тестванията, които се употребяват, можем да хванем разнообразни равнища на циркулация. Това, което се опитваме е пробата да е толкоз сензитивен, че още в самото начало да е позитивен. По тази причина се съкратява и времето за диагностика “, посочи той.

Point of Care не е най-високо сензитивният способ. Той не може в границите на първия час да ми отговори на въпроса дали индивидът има или не миокарден инфаркт, само че при болежка, която продължава сред час и половина и три часа има положителен резултат, който слага диагнозата. Point of Care е мощен при слагане на диагнозата, само че не е и при отхвърлянето й. Ако желая и да отхвърля би трябвало да употребявам различен високо сензитивен способ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР