Неврохирург, изследващ мистериозните симптоми на пациент, изтръгна червей от мозъка на жена в Австралия

...
Неврохирург, изследващ мистериозните симптоми на жена в австралийска болница, изтръгна
Коментари Харесай

Неврохирург, изследващ мистериозните симптоми на жена в австралийска болница, изтръгна 8-сантиметров (3-инчов ) извиващ се червей от мозъка на пациента

ByROD McGUIRK Associated Press, 29 август 2023 г., 1:41 ч.

КАНБЕРА, Австралия – Неврохирург, изследващ мистериозните симптоми на жена в Австралийската болница казва, че е изтръгнала гърчещ се червей от мозъка на пациента.

Хирургът Хари Прия Банди е извършвал биопсия през дупка в черепа на 64-годишния пациент в болница в Канбера миналата година, когато тя използва форцепс, за да извади паразита, който беше с размери 8 сантиметра или 3 инча.

"Просто си помислих: "Какво е това? няма никакъв смисъл. Но е жив и се движи", цитиран е Банди във вторник във вестник The Canberra Times.

"Той продължи да се движи енергично. Всички се почувствахме малко зле“, добави Банди за нейния оперативни екип.

Съществото беше ларва на местен австралийски кръгъл червей, за който досега не беше известно, че е човешки паразит, на име Ophidascaris robertsi. Червеите често се срещат в килимните питони.

Банди и лекарят по инфекциозни болести от Канбера Санджая Сенанаяке са автори на статия за необикновения медицински случай, публикувана в последното издание на списание Emerging Infectious Diseases.

Сенанаяке каза, че е бил на смяна в болницата през юни миналата година, когато е открит червеят.

„Получих обаждане и казваха: „Имаме пациент с проблем с инфекция. Току-що премахнахме жив червей от мозъка на този пациент,” каза Сенанаяке пред Australian Broadcasting Corp. депресия в продължение на три месеца. Сканирането показа промени в мозъка й.

Година по-рано тя беше приета в местната болница в югоизточния щат Нов Южен Уелс със симптоми, включващи коремна болка, диария, суха кашлица и нощно изпотяване.

Senanayake каза, че мозъчната биопсия се очаква да разкрие рак или абсцес.

„Този ​​пациент беше лекуван... за мистериозно заболяване, което смятахме, че в крайна сметка е имунологично състояние, защото не бяхме успели да открием паразит преди и тогава от нищото тази голяма бучка се появи в предната част на мозъка й,” каза Сенанаяке.

„Изведнъж, с щипките си (на Банди), тя вдига това нещо, което се извива. Тя и всички в тази операционна зала бяха напълно зашеметени“, добави Сенанаяке.

Яйцата на червеите обикновено се отделят в змийски изпражнения, които се ядат от дребни бозайници. Жизненият цикъл продължава, докато други змии изяждат бозайниците.

Жената живее близо до местообитание на килимен питон и се храни с местна растителност, наречена бойна зеленина, за да готви.

Въпреки че тя не е имала пряк контакт със змии, учените предполагат, че е консумирала яйцата от растителността или замърсените си ръце.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР