Невиждани протести са сковали големите германски градове. Фермери протестират срещу

...
Невиждани протести са сковали големите германски градове. Фермери протестират срещу
Коментари Харесай

Невиждани протести и стачки в Германия

Невиждани митинги са сковали огромните немски градове. Фермери стачкуват против новия бюджет за земеделието, а в немските железници се следи една от най-дългите стачки.

Освен против орязването на дотации и по-добрите условия на труд, жителите стачкуват и против възходящата изборна интензивност към крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия ".

„ Шестте дни на стачка довеждат до неудобства освен в напредването на хората, само че също има огромни стопански последици. Въпреки това, хората са на мнение, че работещите в немските железници имат своето право да стачкуват и да отстояват правата и желанията си ", счита Яна Петкова, гражданин на град Мюнстер.

Какво се крие зад гражданското неодобрение и ще се стигне ли до съществено разбъркване в ръководещата коалиция?

„ Всички тези митинги през последните месеци, фермерският митинг, железопътната стачка, антиполитическото придвижване, тайните срещи на политици от „ Алтернатива за Германия "., които желаят да вършат ремиграция и депортиране на чужденци - всичко това демонстрира, че Германия навлиза в един много нагорещен политически сезон, в който не е ясно какво ще се случи нататък, а предстоят национални избори и те ще бъдат от извънредно огромно значение ", разяснява водещият берлински социолог Ивайло Динев.

„ Най-важният въпрос оттук насетне наподобява ще бъде дали ще има политически партии, които ще са подготвени да се коалират с крайнодесните или ще се следва дълготрайната и до през днешния ден следвана политика на хигиеничен надзор и некоалиране с крайнодесни екстремисти. Това е значимо, защото „ Алтернатива за Германия " сега водят с към 20% поддръжка измежду публичното мнение. А по всичко наподобява, че и идващото държавно управление ще бъде съдружно ", добави той.

Според политолога проф. Урсула Мюнх митингите във Федералната република ще бъдат съдбовни освен за демокрацията, само че и за стопанската система на Германия.

„ Ако се върнем към властническа система, даже не е нужно да е тирания, а властническа система - няма повече независимост. Няма късмет да се поправят грешките. Някой седи там и споделя „ надолу по този път ". Това би било съдбовно освен за нас, жителите или хората, които са се преместили тук, само че и за стопанската система. Това би ни направило извънредно стопански непривлекателни ", счита проф. Урсула Мюнх.

Все още не могат и да се изчислят големите стопански загуби стачката на работещите в железниците.

„ Заради войната в Близкия изток ние изпитваме обилни усложнения в световния корабен трафик, корабите би трябвало да пътуват по-дълго. Тези кораби идват по-късно в пристанищата и материалът би трябвало да излезе допустимо най-бързо, с цел да избегнете тапите, каквито имахме по време на CОVID-19. Стоките, които произвеждаме тук също би трябвало да бъдат въведени в интернационален морски превоз. Стачката усложнява обстановката още повече ", сподели икономистът Майкъл Грьомлинг.

Протестите ще продължат и през идната седмица. А въпросите какво тъкмо повишава публичната сила в Германия остават - дали страховете от завръщането на мрачното минало, или страховете от неразбираемото бъдеще.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР