Невиждани наводнения отнесоха мостове, коли, караваниРекордни валежи - 420% над

...
Невиждани наводнения отнесоха мостове, коли, караваниРекордни валежи - 420% над
Коментари Харесай

Потопът по Южното Черноморие взе жертви

Невиждани наводнения отнесоха мостове, коли, каравани
Рекордни превалявания - 420% над нормата

Министерство на вътрешните работи удостовери за починали мъж и жена, търсят още изчезнали хора

Приливна вълна поради невиждано количество дъжд, минала през непочистени дерета, е предизвикала потопа по Южното Черноморие. Стихията в Царево взе жертви - кметът Георги Лапчев заяви, че има двама починали, информацията бе доказана и от Министерство на вътрешните работи. Открити бяха телата на мъж и жена, а управляващите търсят още изчезнали хора.

Според локални източници, ръководителят на Районния съд в Царево Мария Москова и щерка ѝ са част от хората, които са в неопределеност в Царево от към 4 часа. Данните, с които разполага Кризисният щаб и към 16:10 часа са, че арбитър Москова и щерка ѝ са пробвали да се изтеглят сами с кола. Те са били завлечени безусловно от пороя върху моста при гръцкия квартал Василико.

Около 30 минути по-късно, на същото място мъж също бил отвеян от придошлите води. “Нещо извънредно беше, човечецът пред мен водата го отнесе, не можахме да го спасим. Спря се до джипа, подпря се, споделих му да хвърли чадъра, да се държи с две ръце, да извикаме пожарна да го спасят, само че просто водата и течението го отнесе ”, разказват видяното очевидците.

“Имаме удостоверение за починали хора. Ситуацията е доста тежка. Двата язовира на територията на общината преливат. Хората от Лозенец би трябвало да бъдат извънредно бдителни и да се изтеглят към по-високите елементи. Едно цяло село - Кости, което сега е под вода. Започнали сме евакуация на хората ”, заключи преди публицистичното привършване на броя Лапчев.
Местните се опасяват, че броят на жертвите ще пораства, през днешния ден беше обявено и за тяло, открито на къмпинг “Нестинарка ”.

Средно количествата превалявания, които са паднали за часове, са били към 120 л на кв. м, а тук-там даже над 300 л. Това е превишение на месечната норма с над 400%, обясниха от Национален институт по метеорология и хидрология. Пороите заляха Царево, Ахтопол, къмпингите “Арапя ” и “Нестинарка ”. Река Велека излезе от коритото си. Същото бе ситуацията и в село Бродилово. Имаше паднали мостове, доста са вредите на територията на цялата община. Наложи се с въже да избавят човек край “Арапя ”, отмъкнат от мощната придошла вода. Пороят завлече и коли, и каравани в морето. Пътища в общината бяха непроходими - Синеморец и Варвара бяха недостъпни.

“Водите, които се събират, отиват по крайбрежието и заливат, като се прибавят и деретата, се получава приливна вълна. Тези превалявания от приблизително 120 л на кв. м по нашето крайбрежие нямат връзка с циклона над Гърция. Причината за бедствието у нас е по този начин наречената конвергентна линия - срещата на топли и студени потоци във височина. Потоците се усилват по Черноморието, със мощни ветрове, контрастът е огромен, по тази причина се появиха и такива смерчове ”, изясни метеорологът Петър Янков пред “Труд news ”. Той успокои, че преваляванията през днешния ден към този момент стопират и се задава изсъхнало време.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР