Невиждан студ и рекордни минусови температури в Северна Америка и

...
Невиждан студ и рекордни минусови температури в Северна Америка и
Коментари Харесай

Рекордно ниски температури взимат жертви в САЩ и предизвикват хаос във Великобритания

Невиждан мраз и рекордни минусови температури в Северна Америка и Англия провокират смъртни случаи и доста пътни произшествия. Броят на жертвите от измръзване в Съединени американски щати и Канада доближи до 12 души, а във Англия студът визира както превоза, по този начин и стотици образователни заведения.

Смъртоносен мраз в Съединени американски щати съвсем изцяло блокира градове в Средния Запад под въздействието на т. нар. polar vortex (англ. полярен вихър). Той съставлява нещо като буря над Северния полюс, която придвижва ледено леден въздух към Съединени американски щати и Канада. Най-малко 7 души починаха вследствие на арктическото време.

Температурите паднаха до -30 в Чикаго и там беше по-студено, в сравнение с в Антарктика. В Северна Дакота бяха измерени -37 градуса по Целзий. На тези температури са изложени 250 милиона американци, а други 90 млн. ще би трябвало да се оправят с -17 и по-ниски температури.

Извънредно състояние е оповестено в среднозападния регион на Уисконсин, Мичиган и Илинойс и даже в по-топлите южни щати на Алабама и Мисисипи.

" Това евентуално ще остане в историята ", споделя Рики Кастро, метеоролог от Националната метеорологична работа в Илинойс.

От службата оповестяват, че измръзването е допустимо единствено за 10 минути на открито в рискови условия.

В окръга Гранд Форкс в щата Северна Дакота е маркирана най-ниската температурна стойност напразно до -54 градуса в сряда сутринта. 

Как се стигна до смъртни случаи?

В сряда двама поданици на щата Мичиган бяха открити мъртви в кварталите си, оповестява Асошиейтед прес. Според тях управляващите настояват, че единият от тях може би е бил объркан и е излязъл на студа с неуместно облекло.

Във вторник 55-годишен мъж в Милуоки е измръзнал, до момента в който е разчиствал снега с лопата пред гаража си. 

Смъртни случаи има и в Пекин, Илинойс, където 82-годишен мъж умира от хипотермия в дома си. Близо до Чикаго 75-годишен мъж е погубен от снегорин. В северната част на Индиана млада двойка умира след злополука по замръзнал път.

Как смъртоносният мраз въздейства на всекидневието на хората?

Пощенските услуги в 10 щата са спрени, а стотици учебни заведения и университети са затворени. Доставчиците на бира в Уисконсин също са прекратили доставките си, а причина за това са опасенията им, че бирата ще замръзне по пътя.

От метеорологичните служби в щата Айова предизвестили хората да „ заобикалят надълбоко поемане и да минимизират диалозите “, в случай че излизат на открито.

Фермерите от Средния Запад са подхванали ограничения, с които да защитят добитъка си, като са построили иглута за животните.

В Северна Дакота фермерите споделят, че са възнамерявали да останат с животните си по време на " студената офанзива ", с цел да предотвратят смъртни случаи. Леденото време може да докара до прибързано раждане на бременните крави, споделят фермерите, а новородените телета не могат да оцелеят при такива условия.

Със сигурност обаче някои от американците одобряват протичащото се с доза комизъм, след като полицията в щата Илинойс разгласи, че принцеса Елза от кино лентата на Дисни " Замръзналото кралство " е задържана.

Жителите на Чикаго са били предизвестени за извънредно студеното време по-рано. Отменени са повече от 1500 полета от двете съществени летища, а железопътният оператор Амтрак е отменил влаковите услуги от неговия център.

Студът в града обаче ще се усеща още повече заради мощния вятър, като прогнозите плануват чувство като -45 градуса.

Кметът на Чикаго Рам Емануел прикани хората да не излизат на открито, в случай че е допустимо. Десетки центрове за помощ и приютяване са отворили порти, като са приютили над 80 000 бездомници.

Най-големите забележителности в щата Илинойс са затворени, както и доста кафенета и локални бизнеси. От полицията към този момент оповестяват и за кражби, в които похитителите крадат якета на стойност 1000 $.

Какво се случва и във Англия, където температурите в четвъртък сутринта падат до -11 градуса?

Най-ниската температура в страната е записана в Брамер, Абердиншир.

Метеорологични предизвестия за жълт код за сняг, лед и мъгла остават в действие за четвъртък и петък.

Влаковете от югоизточната част споделят, че 21 влака са били анулирани или с изменен график в четвъртък сутринта, с цел да се сведе до най-малко въздействието на формиране на лед върху релсите.

Англия, Уелс и Северна Ирландия означиха най-ниските си температури през зимата, като в Нортъмбърланд те са паднали до -8.2, в Поуис до -8.1, а в Кейтсбридж до -6.3 градуса.

Смразяващите температури във Англия са затворили пътища в страната, а стотици учебни заведения са затворени от сряда. Летищата в Манчестър и Ливърпул са били затворени за сутринта, само че по-късно са били отворени още веднъж.

В Девън и Корнуол полицията оповестява, че се е заела с повече от 20 произшествия и други пътни произшествия единствено за един час в сряда сутринта.

В Шотландия водач на тир се е преобърнал. Там също са затворени повече от 40 учебни заведения.

В Североизточна Англия повече от 200 са затворените учебни заведения, а в Северна Ирландия те са над 50.

Сряда заран е избрана като " най-студената заран за зимата ", а на множеството места в страната температурите могат да доближат до -14. 

В централните региони се чака и замръзнала мъгла, а за елементи от Южна Англия и Уелс се предвижда сняг, достигайки дълбочина от 10 сантиметра в някои елементи на Уелс и до 6 сантиметра другаде.

В по-голямата част от Англия и Уелс има предизвестия за жълт код от офиса на метеорологичните служби за сняг и лед сред 13:00 часа в четвъртък и 21:00 часа в петък, до момента в който в източната част на Шотландия също се чака да бъде наранена, започвайки по-късно в четвъртък.

Допълва се, че съществува и дребна възможност някои селски региони да бъдат откъснати и има " дребен късмет " за спиране на електрозахранването и покритие на мобилната мрежа.

Метеоролозите оповестяват, че има дребна възможност за закъснения на полети или железопътните линии, както и рискови условия за лед по пътищата и тротоарите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР