Невидимата битка на Украйна за заглушаване на руските оръжия

...
В първите дни на нахлуването в Украйна експертите бяха изненадани
Коментари Харесай

В първите дни на нахлуването в Украйна експертите бяха изненадани колко зле се представят частите за електронна война на руската армия. Но близо 18 месеца по-късно те създават значителни проблеми за контранастъплението на Украйна.

"Използвайте единични патрони", прошепва украински войник, който се крие зад стена близо до източната фронтова линия. „По този начин ще можем да издържим до сутринта [ако се приближат].“

Позивната на войника е Ален Делон, като известната френска филмова звезда от 70-те години. И като нещо от шпионски филм, той е част от леко въоръжен екип от офицери от електронното разузнаване - цел с висок приоритет за руската армия.

Ален се страхува, че руските войски може да са забелязали антената им и да са се насочили към базата им. Той решава да промени позицията си. Ключът в електронната война е да бъдеш невидим за врага.

Тяхната работа е да откриват електронни сигнали от всички видове руски оръжия - включително дронове, системи за противовъздушна отбрана, заглушители, артилерия и многократни ракетни установки. Те определят откъде идват сигналите и вида на оръжието, след което предават координати на други единици, които ще се стремят да унищожат целта.

Полковник Иван ПавленкоBBC
Това е война на технологиитеПолковник Иван Павленко
Отдел за електронна и кибернетична война на Украйна
< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Информацията също помага на командирите да изградят представа за бойното поле.

"Това е война на технологиите", казва пред BBC полк. Иван Павленко, началник на отдела за електронна и кибер война на украинския генерален щаб.

"Ако видя няколко радиостанции на едно и също място, разбирам, че това е команден пункт. Ако видя, че някои радиостанции започват да се движат напред, аз разберете, че може да е контраофанзива или офанзива."

Това е невидим конфликт, продължаващ успоредно с експлозиите, ракетните удари и окопната война, които доминират в новините.

Почти всяко съвременно оръжие - от артилерийски инсталации до високопрецизни ракети - използва радиовълни, микровълни, инфрачервени или други честоти за получаване на данни. Това ги прави уязвими за електронна война, която има за цел да прихваща и потиска тези сигнали.

"Ако губите в електронна война, вашите сили ще се превърнат в армия от 19-ти век", казва Ярослав Калинин, главен изпълнителен директор на Infozahyst, компания, която произвежда системи за електронна война за украинската армия. „Ще бъдеш на 10 крачки зад врага си.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР