Невероятният кадър е дело на хоби фотографа Даниел Бибер. Миналата

...
Невероятният кадър е дело на хоби фотографа Даниел Бибер. Миналата
Коментари Харесай

Фантастична снимка на ято птици: Формация за охрана и отбрана

Невероятният кадър е дело на занимание фотографа Даниел Бибер. Миналата година той инцидентно съумял да снима това ято елементарни скорци (Sturnus vulgaris), които дружно във въздуха заемат формата на птица. Снимката е снимана в Коста Брава, североизточна Испания.

Летенето на ято птици в избрана, освен това непрекъснато изменяща се, групировка се назовава мурмурация (от анлг. Murmuration). Този феномен в Дания се назовава „ черно слънце “, а германците назовават държанието на ятото, образуването на избрани форми по време на полет, „ троянска звезда “.

Бибер е снимал серия фрагменти, които разкриват по какъв начин птиците застават във групировка „ птица “, която скоро по-късно още веднъж изчезва. Скорците се нуждаят от към 10 секунди, с цел да основат огромната птица, а експертите настояват, че вероятната причина за това е опита на граблива птица да ловува вътре в ятото. Затова те незабавно трансформират формата си – с цел да отхвърлен офанзивата.

Орнитолозите имат вяра, че този приказен танц на скорците, който може да се следи и на други мета в Европа, служи точно на защитата на ятото. Един скорец има междинен размер от порядъка на 20 см и тегло от към 100 грама, тъй че постоянно тези птици са обект на нахлуване от страна на соколи и други хищници във въздуха.

Формацията усилва възможностите за оцеляване на обособените птици, само че по какъв начин е допустимо да се работи в цялостен синхрон? Има ли водачи в групата, по които да се ориентират останалите? Изследванията демонстрират, че птиците реагират групово. При нахлуване от граблива птица не е нужна друга команда.

Всяка птица в ятото се ориентира по държанието на най-близките до нея половин дузина скорци и пази същата отдалеченост по отношение на останалите. Ако някоя птица смени посоката или темпото, останалите се напасват към нея в самобитна верижна реакция, която се разгръща върху цялото ято.

На видеото: Мурмурацията на скорците.

Подобно държание може да се следи и при пасажи от риби.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР