Невероятна имотна сглобка изплува от софийските потайности покрай желанието на

...
Невероятна имотна сглобка изплува от софийските потайности покрай желанието на
Коментари Харесай

Васил Божков, Брендо, Цветан Цветанов и шефът на Шалом в схема около приватизацията на хотел Рила


Невероятна имотна сглобка изплува от софийските потайности около желанието на основния прокурор Иван Гешев да бъде осветлена цялата приватизация през прехода.

В порочно кълбо от връзки се оказаха омотани арестуваният предприемач с 11 обвинявания Васил Божков, търсеният от години и апетитен за „ кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо, еврейската организация „ Шалом” и нейният настоящ ръководител Александър Оскар, както и разжалваният от всички постове някогашен втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

В дъното на грозните врътки, които датират още от преди към двайсет години, е собствеността на столичния хотел „ Рила” в идеалния център на София, написа pik.bg. На това място преди 1989 година е имало еврейско учебно заведение и 49,1% от хотела е благосъстоятелност на еврейската общественост, която след измененията прави всичко допустимо да си я реституира, в това число и по правосъден ред.

Съдът постановява правото на еврейската общественост да възвърне собствеността си, само че тогавашният министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов – Валентин Василев, отхвърля да се съобрази с решението на съда и пуска хотела за приватизация. Това се случва през 2000 година, когато хотелът е приватизиран сякаш по разпоредбите на РМД от сдружение, на което самият Васил Божков признава, че е дал парите за договорката. По това време той държи казиното в постройката и въпросното сдружение, тоест, хазартният необут се снабдява с 51% от собствеността.

Еврейската общественост обаче не се отхвърля от борбата си да си възвърна апетитния парцел посред София и „ Шалом” в лицето на тогавашния й ръководител Емил Кало още веднъж подхваща правосъдната баталия.

Точно по това време хазартният необут извиква Кало на диалог, на който той отива с придружители, спомни се пред кореспондент на ПИК самият Емил Кало.

По време на този диалог днешният дезертьор от правораздаването в Дубай предлага на еврейската общественост голяма сума пари, с цел да приключи претенциите си към хотел „ Рила”. Ръководството на организацията изрично отхвърля офертата - макар затрудненото си финансово състояние в оня миг, и продължава да води каузи.

Емил Кало описа пред медията ни, че за тях притеглят един от най-известните американски юристи, който работи с тогавашния зам.-държавен секретар на Съединени американски щати и е специалист по воденето на каузи в Европа. Ангажира се и Световната еврейска общественост. Уви, всичко е на вятъра – през 2004-2005 година „ Шалом” изгубва делата. Тъй или другояче обаче организацията не се отхвърля от претенциите си да се бори за своя парцел, изчаквайки по-добри времена за възтържествуването на справедливостта, каквито сегашната инспекция на приватизационните покупко-продажби може и да провокира.

Междувременно хотелът минава в ръцете на кредитори на Божков в лицето на Пощенска банка, през 2016 година още веднъж се връща при него, а през 2017 година той продава на наказания в Италия т. н. „ кокаинов крал” Брендо.

Това обаче става допустимо едвам откакто новият началник на „ Шалом” – офталмологът от Александровска болница Алек Оскар декларира отхвърли на организацията от претенциите си към парцела, описаха пред ПИК виновни фактори на еврейската общественост. Гневът им идва от това, че доктор Оскар е направил това без да уведоми членовете на организацията. Преди да застане отпред на „ Шалом, Алек Оскар е бил заместител на Емил Кало, който не се отзовава изключително ласкаво за него.

Същите тези хора са наблюдавали пътищата, по които е реализиран отводът на Оскар да претендира за хотел „ Рила”, и са се натъкнали на енергичното консултантско подпомагане на всесилния по това време втори в ГЕРБ Цветан Цветанов преди договорката сред Божков и Брендо да се осъществя. Не се знае какви диалози е провеждал по това време Божков и с кого, с цел да продаде гладко противоречиво добитата си благосъстоятелност над хотела на Брендо, само че е реалност, че това се случва.

Много скоро след тази договорка доктор Оскар се снабдява с вкусен апартамент в столичния квартал „ Манастирски ливади”, платен с ипотека, която младият офталмолог съумява да изплати за рекордно късия период от 1 година, както се вижда и от имотния указател. А загубите, които българските евреи регистрират, възлизат на 2 милиона евро по предварителни оценки.

За сметка на това дружбата сред Оскар и Цветанов процъфтява. От еврейската, а и освен общественост загатват, че очният доктор дължи даже кариерата си в Александровска болница на разжалвания отвред втори в ГЕРБ. Докторът е засичан много постоянно в първокласния офис на новоизлюпения аналитик на столичната ул. „ 8 декември”, където се подвизава неговият Северноатлантически център за сигурност.

Според тях тъкмо там е скроен и калният номер, който доктор Оскар и Цветанов вземат решение да подреден на Бойко Борисов през декември предходната година. Премиерът е бил поканен да възпламени първата от осемте свещи на свещения за евреите празник Ханука. Сценарият предвиждал, откакто Борисов влезе в Синагогата и да заеме тържественото място пред Ханукията, ръководителят на „ Шалом” Алек Оскар да тегли трогателно слово за признателността на еврейската общественост към българския парламент, към групата на ГЕРБ и най-много към някогашния й ръководител Цветан Цветанов. Ролята на към този момент отстранения втори в партията след позорния „ Апартамент гейт” с персонален асансьор трябвало да бъде приравнена с тази на Димитър Пешев и най-после даже да му бъде връчена премия. Чак тогава думата щял да получи и Бойко Борисов.

Тъй като доктор Алек Оскар не се употребява с доста добра известност в еврейската общественост и изключително измежду управлението на „ Шалом”, подлият план бил оголен. Високопоставени еврейски представители уведомили Борисов за клопката, който му готвят, и той се въздържал да се възползва от поканата на домакините, макар обичайно положителното отношение на българските евреи към него и другарските му връзки с израелския министър председател Бенямин Натаняху.

Конфузът замазала столичният кмет Йорданка Фандъкова, която запалила първата свещ на Ханука. Запознати с подлия сюжет настояват, че на Алек Оскар му се наложило в последния миг да пренаписва на крайник речта си, сюжетът бил провален, само че Цветанов не пропуснал да се похвали в много необятен кръг, че ще наклепа премиера за отсъствието му пред няколко международни общности, към които Алек Оскар му проправил път.

При всички случаи обаче, осветлявайки приватизационните покупко-продажби, и ДАНС, и прокуратурата би трябвало да подложат на грижлив обзор приватизацията на хотел „ Рила”, мотивацията на правосъдното решение, с което „ Шалом” изгубва собствеността си, както и внезапното повишаване на благосъстоянието на доктор Алек Оскар и ролята на Цветан Цветанов за това. Понеже, съгласно думите на основния прокурор Иван Гешев, цялата борба е най-много за справедливостта...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР