Невероятен празник имаме ние, Българите - на 1 ноември почитаме

...
Невероятен празник имаме ние, Българите - на 1 ноември почитаме
Коментари Харесай

На този ден - да сме в час по българска свяст!

Невероятен празник имаме ние, Българите - на 1 ноември почитаме своите Народни Будители, тези люде със съвести-камбани и огнени сърца, благородно и саможертвено запалили душите си, с цел да лумне в безпросветния мрак Светлината на Народното Просвещение и Националната Свобода!
Невероятен и уникален е този празник в света! В Деня на Народните Будители, извикани от обичта и поклонението на будните българи, при нас се завръщат невидимите духове на Великите ни Безсмъртни Учители и духовни пастири; на Човеците с тревожни мозъци и непреклонни воли да костват положително в ползу роду; да събират и съхраняват скъпите благосъстояния на необятния ни неповторим фолклор; да дават религия и кураж на елементарните хора, с цел да осъзнаят силата на ЕДИНЕНИЕТО в името на Майка България! Хиляди са тези златни семена в националната равнища на Духа - те я пазят да не буреняса и запустее, за не се изроди безкласо и вгорчено житото й.

Хилядолетия, епохи тези невероятни знаещи и въодушевени мъдреци са пазили и предавали по нишката на живота родовата и историческа Памет, записвали са хрониката на Българското възземане и страданията на краткотрайните падения; непретенциозно и богобоязливо са туряли напред националната орис, ползи и потребности, забравяйки за себе си, непринудено и без подправено театралничене полагайки се върху олтаря на Народната Свобода и Духовно Просвещение. Без да търсят премия и популярност, без да се жалват от непоносимите условия, при които са сбирали и сътворявали благосъстоянията на националната ни духовна съкровищница.

Поколение след потомство, като редове камъни в брода на свирепата река на Времето, те са лягали един до различен - колкото и да са били разнообразни, обединени от една по-голяма от всичко цел - Пребъждането и Благоденствието на Майка България!

Затова през днешния ден доста, доста ме боли, че на този свят ден, портретите на Св. Св. Кирил и Методий, на Св. Климент и Св. Иван Рилски, на Черноризец Храбър и Цар Симеон Велики; на Отец Паисий и Неофит Бозвели, на Софроний Врачански, Антим Първи, Васил Априлов и Петко Рачов Славейков, на Христо Ботьов и Любен Каравелов, Г.С.Раковски, Захарий Стоянов и Добри Чинтулов, на Ради Иванов Колесов и мнозина книжовници- национални будители остават да висят самотни в учебните коридори като стражи на една страшна ТИШИНА! Безмълвна ТИШИНА, наречена НИХИЛИЗЪМ - по простонародному речено - отказване от Българщината!

Защо Денят на Народните Будители, в Българските учебни заведения е разгласен за НЕПРИСЪСТВЕН ДЕН?

Ако на този ден децата ни, дружно със своите учители и родители не идат на поклонение пред святото дело и подвига на Будителите Народни, в случай че в този ден ОТСЪСТВА в душите им благодарността и съпричастието към стореното от тях в името на всички нас - потомците, защо образование и образование в Българско съзнание, чест и национално Достойнство може да става дума? Пипалата на бездушието и незнанието са плъзнали на всички места, обилно подпомагани от изопачен глобализъм, псевдодемократични свободи, граничещи и преминаващи в разюздана разпасаност. Духовното завещание на предците, нравствените добродетели и общочовешките полезности са оная мощ, която ще ни запази в това толкоз бурно, изпълнено с катаклизми и отричане на всичко положително време.

На 1 ноември би трябвало да сме в час! В час по БЪЛГАРСКА СВЯСТ И НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО!

Все още имаме време да изправим грешките, да се опълчим против злокобните предначертания на непознати воли, сложили си за цел да затрият Българите и Българщината, да трансфорат България в ТЕРИТОРИЯ, обитаема с необразовано, лесноуправляемо и бездуховно НАСЕЛЕНИЕ; с евтина работна ръка за реализиране на своите стопански ползи.

Те - светите Народни Будители са ни нужни през днешния ден! Това ДНЕС не е ден, месец, година... Това е БЪЛГАРСКОТО ВРЕМЕ, в което внуците и правнуцитe ще сътворят бъдната България!

Поклон, Будители Народни! Поклон за дарена Светлина, мъдрост и образец по какъв начин се обича и тачи, по какъв начин се пази и гради Народ, Език и Държава; по какъв начин се носи с Достойнство Българско име, Чест и Слава!

Като потомка на Летописеца Захарий Стоянов, към него и хилядите Будители насочвам своя реверанс!

Тоня Борисова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР