Невалидни са над 10% от бюлетините за общински съветници в

...
Невалидни са над 10% от бюлетините за общински съветници в
Коментари Харесай

Невалидни са над 10% от бюлетините за общински съветници в Пловдив

Невалидни са над 10% от бюлетините за общински съветници в Пловдив. Причината е комплициране на гласоподавателите. Невалидните бюлетини за избор на кмет са под 2%.

“Някои гласоподаватели вместо да маркират листата, която желаят да поддържат, гласоподават единствено от другата страна – при преференциите ”, изясни секретарят на общинската изборна комисия Калоян Сухоруков пред “24 часа ”. Най-големият проблем е в регион “Източен ”.

Резултатите в Пловдив при обработени 59.24% СИК протоколи в OИК. На първо място е Костадин Димитров от ГЕРБ с 33,38%, а на второ Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 16,19%. Славчо Атанасов,  „ Коалиция съединени за Пловдив е с 13.25%.

Невалидни са над 10% от бюлетините за общински съветници в Пловдив.

Очаква се през днешния ден във ВАС да дойдат всички тъжби против решението на ЦИК.

Миналата седмица в петък, вечерта преди деня за размисъл, ЦИК анулира гласуването с машини.

Срещу това пуснаха тъжби както участници в кметската конкуренция, по този начин и наблюдаващи на процеса.

Честността на вота е обвързвана със съзнанието и моралът на всеки един – и участниците в изборите, и претендентите. ” Това сподели ръководителят на Централната изборна комисия  Камелия Нейкова в ефира на Българска национална телевизия.

На въпроса дали софтуера може да се манипулира, Нейкова отговори, че нито тя, нито сътрудниците ѝ са специалисти, само че се надява, че това не може да се случи.

Все още не е подписан договорът по двете публични поръчки

Освен това “Смартматик ” е отказала да бъде пряк сътрудник на България и е доставила машините за изборите на “Сиела ”.

“Предприети са задоволително ограничения за отбрана и сигурност, тъй че да има отбрана на всяко равнище на вход и излаз в машините за гласоподаване ”, добави Нейкова. Поставени са и условия към изпълнителя да конфигурира софтуера на избран брой устройства, с цел да се изпита методът му на работа.

Що се отнася до профилираната хартия за машинно гласуване – в изборния кодекс има текст, който не разрешава тестването ѝ.

  ЦИК постоянно правили оптималното, тъй че да има задоволително разяснителни материали

Нейкова се обърна и към бъдещите членове на изборните комисии със съвета да не бързат при попълването на протоколите.

“С преференцията изключително при локални избори доста би трябвало да се внимава, тъй като 1-2 гласа са от значително значение ”, сподели още председателката на ЦИК. А ползата към локалните избори постоянно е огромен.

Още вести четете в категорията  “Избори ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР