Невада беше първият американски щат, който призна автопилота от ниво

...
Невада беше първият американски щат, който призна автопилота от ниво
Коментари Харесай

Калифорнийските собственици на Mercedes-Benz получиха право да карат на автопилот, без да държат волана

Невада беше първият американски щат, който призна автопилота от равнище 3 на Mercedes-Benz за отговарящ на минималните условия за пътна сигурност, само че Калифорния отиде крачка по-далеч и разреши тези транспортни средства да се продават и употребяват по държавните пътища. Шофьорите може да не държат ръцете си на кормилото, само че сферата на приложението на технологията ще бъде доста лимитирана.

Както изяснява The Verge, макар че Калифорнийският отдел за моторни транспортни средства (DMV) е разрешил продажбата на колите Mercedes-Benz с автопилот от трето равнище и подредба SAE за персонална приложимост, той е наложил редица ограничавания върху потреблението им. Първо, системата Drive Pilot на немския авто производител може да се употребява единствено на високоскоростни многолентови пътища при много претрупан трафик, само че при скорости не по-високи от 64 км / ч. Ще бъде неразрешено задействането на системата в града, като спомагателни ограничавания се смятат наводнения, проливни дъждове и строителни работи на местата за придвижване. При такива условия точната работа на бордовите датчици не е обезпечена.

Второ, потребителите на системата Drive Pilot ще би трябвало да гледат видеоклипове, обясняващи правилата на нейната работа и деяние преди първичното ѝ активиране. Системата за автопилот от трето равнище в това осъществяване включва потреблението на камери, радар и лидар, както и микрофони, които се задействат за избран миг при приближаването на транспортни средства за незабавно реагиране с включена сирена.

За разлика от автопилота от второ равнище, който е дейната система за подкрепяне на лидера, предлагана от Tesla, притежателите на коли Mercedes-Benz със системата Drive Pilot не са задължени непрестанно да държат ръцете си на кормилото или краката си върху педалите, защото автоматиката би трябвало да трансферира ръководството към индивида при специфичен сигнал. Камерата в кабината ще следи и позицията на главата на лидера и в случай че се обърне встрани или гледа дълго време екрана на бордовата мултимедийна система или мобилно устройство, ще му бъде неразрешено да напуща своята седалка по време на шофиране.

Между другото, Mercedes-Benz не е първият авто производител, постигнал утвърждение за придвижване на коли с автопилот от трето равнище по публичните пътища. Преди, това беше направено от Honda със своя седан Legend, който се предлага в Япония на корпоративните клиенти. Във всеки случай, към момента е рано да се приказва за широкомащабно разпространяване на такива транспортни средства. Изследователите споделят, че системите за ръководство с опция за прекачване на контрола от човек към автоматиката и назад съставляват оптималната заплаха за участниците в придвижването, защото лидер, който е понижил концентрацията си по волята на автоматизацията,  губи доста време за реакция, в случай че е належащо да поеме контрола в незабавен случай.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР