Неутринната обсерватория IceCube, регистрирала около десет неутрино с високи енергии

...
Неутринната обсерватория IceCube, регистрирала около десет неутрино с високи енергии
Коментари Харесай

Потвърдиха извънгалактичния произход на неутриното в IceCube

Неутринната обсерватория IceCube, записала към 10 неутрино с високи сили в Северното полукълбо, е удостоверила съществуването и извънгалактичния генезис на тези частици, се споделя в известие на Американското физическо общество.

През 2013 година учените оповестиха, че разположената в Антарктида обсерватория IceCube е „ уловила “ неутрино с високи сили. За разлика от неутриното с по-малки сили, източниците на високоенергийните частици би трябвало да се намират отвън рамките на нашата вселена, съгласно изчисленията на учените. Тогава били регистрирани неутрино от страна на Южното полукълбо.

Сега откривателите са анализирали данните от IceCube за 2010-2012 година в търсене на неутрино, които са прилетели откъм Северното полукълбо, минали са през Земята и по-късно са били регистрирани от обсерваторията.

Те са разкрили към 10 такива частици, което удостоверява резултатите от 2013 година и извънгалактичната природа на тези частици, защото в случай че източниците на неутриното бяха в Млечния път, разпределението на техния поток по отношение на Земята би било неравномерно.

Статията с резултатите от проучването е призната за обява в сп. Physical Review Letter s.

Какво поражда неутрино отвън рамките на нашата вселена, не е известно. Учените считат, че техни източници може да са дейни галактични ядра – черни дупки с маса милиони и милиарди пъти по-голяма от Слънцето, звезди и междузвездно вещество или области на интензивно звездообразуване.

Изследвайки високоенергийното неутрино, учените се надяват да открият източници на галактическите лъчи. Те се състоят от протони и атомни ядра, които, взаимодействайки с материята или лъчението, могат да пораждат неутрино.

Неутриното извънредно едва взаимодейства с веществото, през което минава, и няма електрически заряд, тъй че при придвижването му през галактическото пространство нищо не би трябвало да го задържа или отклонява.

Неутриното не се записва директно – преминавайки през дебелия пласт лед, тези частици пораждат електрически заредени мюони. По силата на тези мюони откривателите съдят за силата на породилото ги неутрино.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР