Неуспехът за съставяне на управляваща коалиция в Германия заплашва имиджа

...
Неуспехът за съставяне на управляваща коалиция в Германия заплашва имиджа
Коментари Харесай

Зигмар Габриел: Неуспехът за съставяне на коалиция вреди на имиджа на Германия

Неуспехът за сформиране на ръководеща коалиция в Германия заплашва имиджа на страната, съобщи пред Народното събрание министърът на външните работи Зигмар Габриел, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

След неуспеха на договарянията със Свободната демократическа партия позицията на канцлерката Ангела Меркел наподобява несигурна.
Габриел предизвести депутатите, че Германия би трябвало да внимава за опити на съперници на свободния демократичен международен ред да употребяват обстановката в страната като доказателство, че западните демокрации са неспособни да извършват отговорностите си. "Каквото и да създадем през идващите седмици, това, което не трябва да вършим при никакви условия, е да осигуряваме поддръжка на тези, които са удовлетворени от отслабването на демократичния международен ред ", акцентира немският външен министър.

В същото време президентът Франк-Валтер Щайнмайер води договаряния с водачите на Свободната демократическа партия и Зелените, с цел да се опита да възобнови опитите за сформиране на нова тристранна коалиция. Това е първият случай от 1949 година, когато немските партии не съумяват да образуват парламентарно болшинство, показва ДПА. Агенцията отбелязва, че нормално спокойният немски парламент е провел бурно съвещание през днешния ден на фона на опасността от предварителни избори. Маневрите, свързани с решаването на сегашната политическа рецесия, наподобява способстваха за извънредно нападателната атмосфера в Бундестага.

Депутати от разнообразни партии си размениха обиди, до момента в който долната камара на Народното събрание разглеждаше сериозния въпрос за държавен проект за краткотрайно удължение на седемте военни задачи на Германия в чужбина и обсъждаше проектите на концерна Сименс (Siemens) за огромни съкращения. На днешното съвещание 92-те депутати от популистката партия "Алтернатива за Германия " (АзГ) се появиха в Бундестага за повторно, откогато тяхната групировка стана първата огромна крайнодясна партия, влезнала в националния парламент след края на Втората международна война, отбелязва ДПА. Членовете на АзГ произнесоха поредност от дълги, постоянно неструктурирани речи за трафика на хора, исляма, икономическите отблясъци на поддръжката за различните енергийни източници и, несъмнено, за бежанците - основния въпрос, вкарал ги в Народното събрание. Много депутати от другите партии демонстративно не слушаха изявленията им и вместо това гледаха смарт телефоните си.

Въпреки напрежението на трибуната на Народното събрание, най-важната политическа активност се развиваше зад кулисите, показва ДПА. Агенцията отбелязва, че водещите немски партии са подложени на засилващ се политически напън да се върнат на масата за договаряния, с цел да се избегнат нови избори. Заседанието стартира с опит на канцлерката Ангела Меркел усмихната да възобнови договарянията за сформиране на коалиция. Тя беседва първо с депутати от Свободната демократическа партия, а по-късно се приближи до очевидно стреснатия водач на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц Мартин Шулц – немски политик, ръководител на Европейския... към профила, който отхвърля да направи нова коалиция с консерваторите на Меркел, с цел да бъдат избегнати предварителни избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР