Неубедителен резултат за настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган

...
Неубедителен резултат за настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

На фона на близо 50% ръст на инфлацията, Ердоган не успя да спечели изборите за президент на Турция

Неубедителен резултат за сегашния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган демонстрират резултатите от вчерашния избор в южната ни съседка.

Името на новия президент на Турция евентуално ще стане ясно в края на май (28 май), когато двамата съществени претенденти Ердоган и Кемал Кълъчдароглу ще се явят на балотаж.

Нито Ердоган, нито неговият главен противник не съумяха да запишат резултат от 50% от гласовете, с цел да завоюват изборите. Това демонстрираха предварителните резултати от изборите. Според известия на Държавната осведомителна организация Anadolu заяви прогнози, основаващи се на 97,95% от преброените гласове, Ердоган е спечелил 49,34% от гласовете, а за главния опозиционен претендент Кемал Кълъчдароглу са 44,99% от гласовете.

Третият претендент Синан Оган е получил 5,28% от гласовете, съгласно Anadolu, представена от CNN. В последна сметка той се отхвърли от присъединяване във вота, само че името му фигурираше в бюлетината за гласоподаване и за него са подадени 225 хиляди гласа. Избирателната интензивност е над 85%.
 Заради безумието на Ердоган: Турците към този момент избират да пестят в криптовалути вместо в лири
Заради безумието на Ердоган: Турците към този момент избират да пестят в криптовалути вместо в лири

През последните три месеца на 2021 година се регистрира рекорден скок на закупени с лири криптовалути

Надпреварата в неделя наподобява е най-голямото предизвикателство до момента за лидерa на Турция Ердоган. Резултатите идват на фона на огромната инфлация в страната. Темпът на напредък на потребителските цени в Турция през доближи 43,68% съгласно формалната статистика, която излезе дни преди изборите.

Въпреки, че това съставлява понижение на турската инфлация за шести следващ месец, потребителските цени остават непостижимо високи за огромна част от популацията. Инфлацията беше " подклаждана " от валутна рецесия в края на 2021 година

През последните две години турската лива се срина внезапно и цените се покачиха, което докара до рецесия на разноските за живот. Покачването на цените доближи 24-годишен връх от 85,51% през октомври предходната година, след което стартира да понижава.
 Годишната инфлация в Турция се забави до 50%
Годишната инфлация в Турция се забави до 50%

Централната банка на страната предвижда, че до края на годината тя ще бъде 22,3%

Според министъра на финансите и хазната Нуреддин Небати намаляването на инфлацията в Турция ще бъде последователно и стабилно

Освен високата инфлация, в това време Ердоган е подложен на критика, че въздействието на опустошителното земетресение от февруари тази година е и вследствие на слабия надзор в градежа на постройките и бъркотията в избавителните интервенции.

За първи път фракционната съпротива в Турция се сплоти към един претендент - Кемал Кълъчдароглу, който съставлява предизборна коалиция от шест опозиционни партии.

Ердоган дълго хвалеше ръководството си по време на акцията, като акцентът му беше върху самостоятелната външна политика и подсилване на отбранителната промишленост на Турция. Наскоро той увеличи заплатите на държавните чиновници с 45% и понижи възрастта за пенсиониране.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР