Нетната печалба на руската петролна компания Роснефт, според международните стандарти

...
Нетната печалба на руската петролна компания Роснефт, според международните стандарти
Коментари Харесай

Нетната печалба на Роснефт за 2021 година скочи над 6 пъти

Нетната облага на съветската петролна компания " Роснефт ", съгласно интернационалните стандарти за финансова отчетност, се е нараснала над 6 пъти през 2021 година по отношение на миналата година и доближи рекордните 883 милиарда рубли (11,9 милиарда долара). Това следва от известие на компанията, представено от ТАСС.

Само за четвъртото тримесечие на 2021 година, чистата облага на компанията възлиза на 187 милиарда рубли (2,5 милиарда долара). Значителното повишаване на чистата облага през 2021 година до рекордно високото равнище, е обвързвано с покачването на оперативната облага, както и с понижаване на отрицателния резултат на непаричните фактори, показват от " Роснефт ".

Приходите на компанията през 2021 година се усилват с 52,2% до 8,76 трилиона рубли, а през четвъртото тримесечие, спрямо третото - с 9,4% до 2,54 трилиона рубли. Ръстът на приходите през четвъртото тримесечие се дължи на нарастването на износа на нефт с 11,5%, както и на покачването на цените на петрола. Показателят EBITDA през 2021 година набъбна с 92,7% и доближи исторически връх от 2,33 трилиона рубли.

Само за четвъртото тримесечие, EBITDA възлиза на 676 милиарда рубли (покачване от 6% по отношение на третото тримесечие). Ръстът на EBITDA се дължи главно на по-високите цени на петрола, на позитивния резултат от механизма за противоположен данък, както и на непрекъснатия надзор върху разноските.

Капиталовите разноски на " Роснефт " през 2021 година се усилват с 33,6%, до 1,05 трилиона рубли, а единствено през четвъртото тримесечие - с 58,6% по отношение на третото тримесечие, до 360 милиарда рубли. Увеличението на финансовите разноски от " Роснефт " е обвързвано с плануваното осъществяване на плана Vostok Oil и с обезпечаване на осъществяването на индустриалната стратегия.

Свободният паричен поток на " Роснефт " през 2021 година възлиза на над 1,04 трилиона рубли, което е нарастване от съвсем 2,5 пъти спрямо 2020 година. Ръстът на този индикатор е обвързван със забележителното покачване на приходите от активността на компанията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР