Нетаняху казва, че Израел се доближава до сделката за нормализиране на „квантов скок“ със Саудитска Арабия

...
editable=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Пълното интервю се излъчва
Коментари Харесай

editable="текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Пълното интервю се излъчва в 9p ET на The Source с Кайтлан Колинс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че е „вероятно“ Израел да постигне споразумение за нормализиране със Саудитска Арабия, което би означавало сеизмична промяна във външната политика и за двете страни, тъй като те се доближават до постигане на сделка с посредничеството на САЩ.

Говорейки пред Кайтлан Колинс от CNN в интервю в петък, Нетаняху изтъкна потенциалния пакт като „качествен скок“ в региона.

Това ще „промени Близкия изток завинаги“, каза той – събаряйки „стени на вражда“ и създавайки „коридор от енергийни тръбопроводи, железопътни линии, оптични кабели между Азия през Саудитска Арабия, Йордания, Израел и Обединените арабски държави Емирейтс.

Белият дом преговаря с Рияд от няколко месеца относно предполагаемото споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни. Саудитска Арабия, подобно на много арабски държави, в момента не признава Израел; подобна сделка би имала потенциал да засили приемането на Израел в мюсюлманския свят, особено като се има предвид ролята на Саудитска Арабия като пазител на най-свещените места на исляма.

През 2002 г. Саудитска Арабия предложи „арабска мирна инициатива“, която предлагаше на Израел сигурност и „нормални отношения“ с 57 арабски и мюсюлмански страни в замяна на оттеглянето му от окупираните палестински територии и създаването на независима палестинска държава. Но Израел отхвърли инициативата тогава.

Тази седмица престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман каза, че пактът за нормализиране с Израел ще бъде „най-голямата историческа сделка след Студената война“.

Бенджамин Нетаняху в разговор един на един с Илон Мъск, предаван на живо на X на 18 септември. Бенямин Нетаняху в разговор на четири очи с Илон Мъск, предаван на живо на X на 18 септември. От Нетаняху/X

В интервю за Fox News бин Салман добави, че се надява сделката да „достигне място, което ще облекчи живота на палестинците“, но спря да призовава за създаването на независима палестинска държава, което беше официалната позиция на Рияд за две десетилетия.

Нетаняху превърна затягането на отношенията със Саудитска Арабия в основен елемент на своето премиерство, въпреки че не е ясно какви отстъпки спрямо палестинците ще бъдат допуснати от неговата дясна коалиция.

 Президентът на САЩ Джо Байдън провежда двустранна среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 20 септември 2023 г. Президентът на САЩ Джо Байдън провежда двустранна среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 20 септември 2023 г. Кевин Ламарк/Ройтерс

В интервюто си с Колинс Нетаняху каза, че вярва, че палестинците могат да се „ползват“ от мира, и повтори точка, изказана в обръщението му към ООН, като каза, че вярва, че палестинците трябва „да станат част от процеса“ – но не и да упражняват способността да налагат вето то.

Говорейки пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица, президентът на палестинската автономия Махмуд Абас предупреди да не се опитва да отклони исканията на своя народ във всяко възможно споразумение за нормализиране.

„Онези, които смятат, че мирът може да възтържествува в Близкия изток, без палестинският народ да се ползва от пълните си законни национални права, биха се заблудили“, каза Абас на Общото събрание на ООН.

Напрежението в региона рязко нарасна през последните седмици на фона на зачестилите израелски военни нападения срещу палестински градове в окупирания Западен бряг. Израел твърди, че нападенията имат за цел да предотвратят или накажат атаките на палестински бойци срещу израелски цивилни, тъй като палестинската власт не изпълнява задълженията си за сигурност.

Броят на убитите палестинци и израелци тази година е на път да бъде най-високият от Втората интифада или палестинското въстание преди две десетилетия.

Карън Смит, Надийн Ебрахим, Карийм Кадър, Ханде Атай Алам, Кевин Липтак и Дженифър Ханслър допринесоха за репортажи от CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР