Нет, весь я не умру — душа в заветной лиреМой

...
Нет, весь я не умру — душа в заветной лиреМой
Коментари Харесай

6 юни – Ден на руския език

Нет, весь я не умру — душа в заветной лире
Мой прахуляк переживет и тленья убежит —
И прочут буду я, доколь в подлунном мире
Жив будет хоть один пиит.

И долго буду тем общителен я народу,
Что усеща добрые я лирой пробуждал,
Что в мой жестокой век восславил я Свободу
И милость к падшим призывал.

На 6 юни (нов стил) 1799 година – в Москва е роден Александър Пушкин. По руско време този ден се чества като Пушкински празник на поезията. Събитието постоянно е привличало публичното внимание и даже по времето на Сталин е било съпровождано с тържествени мероприятия.

Александър Пушкин постоянно се назовава създател на актуалния съветски книжовен език. Колкото и да са сложни за превод творбите му, поетът има своите фенове в съвсем всички краища на планетата.

Рожденият ден на поета е получил държавен статут през 1997 година, според Указа на президента на Руската федерация № 506 „ На 200-годишнината от рождението на А.С. Пушкин и установяването на Пушкиновия ден на Русия ”.

На самия празник, както и в предишното, в Пушкинские Горы и Михайловския музей-резерват (Псковска област на Руската федерация) хиляди хора се събират, с цел да слушат лирика в осъществяване на млади или одобрени поети. В празника нормално вземат участие известни музиканти и артисти.

През 2011 година президентът на Русия е подписал декрет № 705 за годишно честване на 6 юни на Деня на съветския език. В документа се споделя, че тази паметна дата е открита „ за опазване, поддръжка и развиване на съветския език като общо-национално завещание на народите на Руската федерация, средство за интернационално другарство и неразделна част от културното и духовно завещание на международната цивилизация. ”

Като част от програмата за поддръжка и развиване на многоезичието и културното разнообразие, Денят на съветския език се отбелязва и в Организация на обединените нации. Решението за осъществяване на Деня на съветския език на 6 юни е взето от Отдела за социална информация на Организация на обединените нации през 2010 година в навечерието на Международния ден на родния език, отбелязван годишно на 21 февруари по самодейност на ЮНЕСКО.
https://www.calend.ru/holidays/0/0/52/
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР