Нестандартна идея за избора на директори предлага директорът на 51-во

...
Нестандартна идея за избора на директори предлага директорът на 51-во
Коментари Харесай

Родители и учители избират училищните директори - съгласни ли сте?

Нестандартна концепция за избора на шефове предлага шефът на 51-во учебно заведение в София Асен Александров в разгара на рецесията с състезанията за близо 450 управителен места, които бяха стопирани поради правосъден спор.

" Ще шокирам доста хора, само че моето предложение е изборът на шефове да се прави от учителите и родителите. 50 точки оптимално от учителите и 50 точки оптимално от родителите (училищното настоятелство, публичният съвет или друга форма на публично родителско представителство) при акция, сходна на тази за кмет на обитаемо място ", споделя Александров във Facebook профила си, представен от Сега. По думите му проблемите в едно учебно заведение са не по-малко от тези в една община и в случай че един шеф има поддръжката на учителите и родителите, безусловно ще успее. " Като не имаме вяра на страната, дано жителите (учители и родители) сами вземат решение. И кой различен избор би могъл да бъде по-прозрачен, некорумпиран и неоспорван? ", пита той.

На 1 юли влезе в действие разпоредба 16 за осъществяване на състезания за заемане на длъжността " шеф " в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и учебното обучение. Тя регламентира единна система на оценяване и класиране на претендентите, целяща да се подсигурява транспарантна конкурсна процедура на конкурентен принцип въз основата на качествата на претендентите, защото до тогава нямаше публични писани правила. Директорите бяха избирани от комисии, в които се включват представители на общините и районните ръководства по образованието - според от това дали учебните заведения са държавни или общински. Новите правила не са кой знае какъв брой по-различни от досегашните, като ще бъдат оценени още веднъж от същите комисии, споделиха тогава шефове. Александров също описа за мнения на хора, взели участие в комисиите, че в новите състезания няма основна смяна, като устният изпит не е нещо изключително ново.

Началникът на СУ " Д-р Петър Берон " в Пазарджик, в качеството й на участник в конкурс, обаче оспори наредбата пред Върховния административен съд. Мотивите й бяха, че в нея има голям брой субективни критерии, които се отнасят до личността на претендента като мотивация за заемане на длъжността, настройка за работа в екип и рационализиране и информационни умения. Така, оповестените при започване на юли 450 състезания за учебни шефове в цялата страна, бяха блокирани, защото осъществяването на наредбата бе спряно.

ЗА И ПРОТИВ

Доста учители и шефове утвърждават концепцията на Александров, излиза наяве от постовете в профила му. Някои оферират оценката на родители и учители да е единствено съставен елемент от общата оценка. Според други обаче концепцията му ще отстрани младите, нови и непознати за учебното заведение претенденти, съгласно трети пък тя разчита на хорската обич, която е субективна и моментна. " Повечето учители ще изберат оня претендент, при който могат да вършат каквото си желаят. На множеството родители пък им е безразлично ", споделя учител. " Гласуване на родители не е имало даже в дребните селища преди Освобождението! ", разяснява негов сътрудник.

ЛИПСА НА КАНДИДАТИ

" Не мисля, че критериите за избор на шефове са субективни. Това, което прочетох от съда, беше, че критерии като мотивация за работа и предпочитание за работа в екип, са субективни. Не мога да си показва шеф, който да няма тези качества ", разяснява пред БНР Асен Александров. " Откакто има състезания за шефове на каквото и да е измежду българската общественост се носи, че нещата са нагласени. Но пък това, което забелязах е, че броят на претендентите е доста непосредствен до броя на учебните заведения. В София за 31 учебни заведения аплайват 57 шефа. Във Велико Търново за 15 учебни заведения аплайват 16 шефа. Какво да ги нагласяваш, като действително няма задоволително шефове за запълване на местата ", съобщи той. Във Facebook той даде и други образци - в Габрово за 7 учебни заведения има единствено 3 претенденти, в Добрич - единствено 5 претенденти за 12 учебни заведения, в Смолян - 6 искащи за станат шефове при 12 вакантни позиции.

Относно желанието на синдикатите за шефове да се избират единствено хора с 5-10 година управнически стаж той счита, че това ще стесни така и така дребния кръг от претенденти, по тази причина няма потребност от още спомагателни условия. " Няма друга сфера в България с по-малък интерес към управителния пост, макар че партийното и шуробаджанашкото кадруване е национална линия, а не феномен на просветителната система ", споделя той.

ОПАСЕНИЯ

Към момента не е ясно дали МОН ще апелира, или ще чака решението на съда. Директори обаче се притесняват, че стопираните състезания ще основат напрежение във въпросните учебни заведения.

" Връчени са предизвестията на шефовете, на тях ще им се даде опцията да извършват краткотрайно длъжността. Но е обезпокоително за началото на годината, когато би трябвало да се приготви документите ", разяснява и Александров. По думите му няма да остане учебно заведение без шеф, само че казусът е, че някои са в пенсионна възраст, други са краткотрайни, а е редно да има титуляри, с цел да подсигуряват дейностите и да има успокоение. Спирането на състезанията за него е неприятен казус, като те могат да стартират да се влачат както публичните поръчки.

" Ситуацията е парадоксална и основава неустойчивост и неприятно чувство какво ще се случва. Училищните колективите ще би трябвало да чакат и да не вършат нищо свястно и стойностно ", разяснява пред дни пред БНР Диян Стаматов, шеф на 119 СОУ " Акад. Михаил Арнаудов “ и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура. По думите му наредбата за промяна на учебни шефове е била изненада за цялата просветителна колегия, тъй като не е съществувала преди три месеца. " Внезапно беше изменен законът, горе-долу в последния миг преди да завърши активността на Народното събрание, с цел да бъде основана тази разпоредба. Ясно беше през цялото време, че би провокирала доста несъгласия, тъй като в нея трябваше да бъдат вмъкнати недискриминационни детайли, детайли, които да дават отговор на действителността сега и да бъде оптимално обективна ", съобщи той.

Според него от 30 година до момента състезанията са се правили по правила локално, на обособени места в страната, а не заедно, както е сега с новата разпоредба. " Тези състезания до момента вървяха относително добре със своите плюсове и минуси в цялата страна, в този момент обаче някъде към 3000 претендента сега, в който започва процедурата, се оказват в една безизходна обстановка. Цял месец отделиха, с цел да се приготвят, само че няма да могат да се явят на състезанието ", уточни той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР