Неслучайно наричат моркова божи дар на младостта и крал на

...
Неслучайно наричат моркова божи дар на младостта и крал на
Коментари Харесай

Морковът намалява холестерола и пази от инсулт

Неслучайно назовават моркова божи подарък на младостта и крал на хубостта. Този зарзават е незаместим източник на антиоксиданти, минерални субстанции и детайли - фосфор, калций, мед, кобалт, желязо, магнезий, фолиева киселина, както и витамините А1, В1,.В2, Д, Е, К, РР.

Сокът от моркови е най-хубавата органична храна за клетките и тъканите на организма

Повишава съпротивителните сили на организма против инфекции, ускорява имунната система, покачва силата, оказва помощ за намаляването на холестерина в кръвта, предотвратява развиването на някои типове рак, усъвършенства зрението, лекува бъбреците, анемията, черния дроб и сърдечносъдовата система.

Калцият, фосфорът и магнезият в морковите оказва помощ за построяването на костите и за здравето на нервната система.

Морковите са цялостни с бета-каротин, който след това се трансформират във витамин А в черния дроб. Каротинът е най-известното измежду близо 30 нужни за нашия организъм субстанции, които морковът съдържа. На него се дължи позитивният резултат на моркова върху функционалността на белите дробове, обмяната на веществата.

Морковът съдържа фитоен, фитофлуен и ликопен - антиоксиданти, които облекчават напрежението, защищават кожата от резултатите на свободните радикали.

Помага доста при лекуването на сърдечносъдови болести и пази от инсулт

Други антиоксиданти, които се съдържат в морковите, са алфа-каротин, лутеин, кафеена киселина, кумарова киселина, ферулинова киселина и антоцианидини. В изследване на Харвардския университет хората, които са яли пет или повече моркови на седмица, са по-малко склонни да страдат от инсулт, в сравнение с тези, които не употребяват вкусния зарзават.

Експерименти на американските лекари Филип Пфефер и Хетер Хоглейд потвърждават, че пектинът от морковите и доста мощно средство за понижаване на холестерола. Консумирането на два моркова на ден е задоволително да понижи до 20 % наличието на холестерина в кръвта на индивида.

Най-новите проучвания демонстрират, че морковите съдържат химични съединения, предотвратяващи образуването на така наречен свободни радикали и надлежно забавят стареенето на човешкото тяло.

Изследвания на Националния институт по рака в Бетезда, Съединени американски щати, потвърждават, че

бета-каротинът от морковите предотвратява развиването на рака на черния дроб,

дебелото черво и на кожата. Същото демонстрират и проучвания на Университета в Аризона. Според доктор Меникс от университета Джонс Хопкинс изяждането на един морков на ден може да спомогне за попречване на рака на черния дроб, а оттова и гибелта на 15000-20 000 души годишно в Съединени американски щати. Научно потвърдено е, че бета-каротинът на морковите спомага за подсилване на имунната система. Високите дози на бета-каротин усилват броя на т.нар.Т-клетки в имунната система, които спомагат за формиране на антитела против вирусите.

Освен това оранжевият зарзават има противовъзпалително, диуретично, слабително, спазмолитично, противотуморно влияние.

Вместо чай при настинка

При настинка се предлага изплакване на болното гърло с свеж морковен сок. Смесен с мед, този сок оказва помощ при кашлица, а в комбиниране с мляко се употребява за попречване пристъпите от бронхиална астма.

От епохи морковът се употребява и като антисептично слабително средство. В американската медицина се предлага като лечебно средство против астма, възпаления на кожата, нервни разстройства.

Полезна добавка за всяка диета

Заради високото наличие на целулоза морковите оказват помощ при свалянето на килограми и поддържането на съвършена фигура, защото освобождават тялото от токсините. Сокът от моркови е потребна добавка за всяка диета, тъй като обезпечава на организма това, което може да му липсва при съответния хранителен режим, без използването му да усилва калорииите.

Заедно с пастата за зъби

Заради високото наличие на фитонциди морковите оказват помощ за ликвидиране на забележителна част от микробите в устната празнина. Отстраняват плаки и частици от храна като четки за зъби или паста за зъби. Морковът почиства зъбния гланц от остатъците храна и се оправя с микробите.

В предишното зелената част на морковите се е употребила като антисептично средство, добавена към вода за уста. Дъвченето на листа спомага оздравяването на афти в устата, прекъсването на кървенето на венците и неприятния мирис в устата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР